Vasaras brīvlaikā nav mācību un paveras neierobežotas iespējas rotaļām, liela daļa no kurām notiek ārpus telpām, tomēr organizācijas "Safe Kids Campaign" (SKC) apkopotie dati liecina, ka bērniem tas ir bīstamākais laikaposms.
Aptuveni puse nāves gadījumu bērniem vecumā līdz 14 gadiem fiksēti no maija līdz augustam, maksimumu sasniedzot jūlijā, ziņo SKC. Pētījumā norādīts, ka traumatisma līmeņis pieaug dēļ tā, ka bērni lielu daļu laika pavada ārpus telpām bez pieaugušo kontroles un netiek uzraudzīti tikpat rūpīgi kā pārējā laikā.

SKC norāda, ka ASV vien šovasar trīs miljoniem bērnu nāksies sniegt palīdzību traumpunktos. ASV traumatologi vasaru uzskata par traumu sezonu. Pie traumatiskas bojāejas pieskaitīta noslīkšana, kritieni un satiksmes nelaimes gadījumi.

Visvairāk traumu riskam ir pakļauti bērni vecumā no 10 līdz 14 gadiem. Šajā grupā vairāk nekā puse traumu izraisītu nāves gadījumu fiksēti vasaras mēnešos. Daudz neatpaliek bērni, kas ir vecumā no pieciem līdz deviņiem gadiem - 44 procenti nāves gadījumu vasaras mēnešos.

Vecāki gan lielākoties ir informēti, ka vasara viņu atvasēm ir bīstams laikaposms, taču, bērnuprāt, viņi tiek pārāk rūpīgi uzmanīti. Taču ir arī jautājumi, kuros daudziem vecākiem nāktos pārskatīt savu viedokli par bērnu drošību. 33 procenti vecāku uzskata, ka astoņus gadus vecs bērns var vizināties ar velosipēdu bez pieaugušo klātbūtnes. Turpretim eksperti norāda, ka bērni risku adekvāti spēj novērtēt, sasniedzot deviņu gadu vecumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!