NATO amatpersonas pirmdien paziņoja, ka alianses bruņojuma savākšanas misija Maķedonijā līdz šim pieņēmusi no albāņu dumpiniekiem aptuveni pusi plānotā ieroču daudzuma, un šimbrīžam operācija uzskatāma par sekmīgu.
"Mēs esam pārliecināti, ka šī fāze norisināsies sekmīgi, mēs izpildīsim savu uzdevumu un tā dēvētās Nacionālās Atbrīvošanās armijas dumpinieki nodos solītos ieročus," preses konferencē Skopjē sacīja NATO pārstāvis Barijs Džonsons.

Viņš piebilda, ka jaunākie dati par operācijas "Essential Harvest" rezultātiem pirmdien tiks iesniegti Maķedonijas valdībai.

Džonsons arī noraidīja apgalvojumus, ka dumpinieki nododot nederīgus ieročus. "Mūsu pieredze rāda, ka tiek nodoti pilnīgi lietojami ieroči, kas pieder pie tiem tipiem, kādus dumpinieki, pēc mūsu ziņām, tiešām lietojuši konflikta laikā," izteicās Džonsons.

Ziemeļatlantijas alianses vācu, franču un spāņu kontingenta karavīri pirmdien pēc dumpinieku komandieru lūguma jau otro dienu pēc kārtas turpina ieroču pieņemšanu Brodečas ciemā pie Tetovas. Trešais un pēdējais pieņemšanas punkts otrajā operācijas fāzē tiks atvērts trešdien.

Kā jau ziņots, pirmajā atbruņošanās fāzē nemiernieki nodeva NATO spēkiem vairāk par paredzēto trešo daļu no kopējā bruņojuma daudzuma, un tad Maķedonijas parlaments principā nobalsoja par konstitūcijas grozījumiem, kas paredz paplašināt albāņu mazākuma tiesības.

Kad valdībai tiks apliecināts, ka NATO pieņēmusi divas trešdaļas no plānotajām 3300 bruņojuma vienībām, parlaments varēs sākt izskatīt pirmos konkrētos likumdošanas grozījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!