Apdrošināšanas sabiedrība BTA piedalās orbitālās stacijas “Mir” apdrošināšanā. BTA apdrošinās “Mir” īpašnieku atbildību pret trešajām personām nodarītajiem zaudējumiem, kas varētu rasties stacijas izvadīšanas no orbītas un tās nogremdēšanas rezultātā.
Krievijas apdrošināšanas sabiedrības (“Megaruss-D”, “AVIKOS” un “Promishlenno Strahovaja kompanija”) ir apdrošinājušas orbitālās stacijas “Mir” izvadīšanu no orbītas un nogremdēšanu. Risks ir pārapdrošināts Rietumeiropas apdrošināšanas sabiedrībās, piedaloties Lloyd’s sindikātam, HSBC Insurance Brokers un AGF.

Tā kā BTA ir noslēgts pārapdrošināšanas līgums ar sadarbības partneriem Krievijā, tad arī BTA uzņemas daļu riska. Kopējais atbildības limits ir 200 miljoni ASV dolāru. BTA atbildības daļa ir 12500 ASV dolāru.

AS BTA ir līderis aviācijas un kosmisko risku apdrošināšanā Latvijā un arī Baltijā. Pēc 2000. gada rezultātiem BTA pieder 90% gaisakuģu (KASKO) apdrošināšanas un 95% gaisakuģu īpašnieku civiltiesiskās atbildības (CTA) apdrošināšanas tirgus Latvijā.

Orientējošais stacijas “Mir” nogremdēšanas datums ir 2001. gada 20. marts. Pēc speciālistu aprēķiniem, lielākā daļa stacijas fragmentu, kas sver aptuveni 137 tonnas, sadegs atmosfērā. Tiek prognozēts, ka kopējā nesadegušo fragmentu masa (līdz 1500 gabalu) sastādīs 20–25 tonnas. Šie fragmenti nokritīs Klusā okeāna dienvidu daļā starp Austrāliju un Dienvidameriku laukumā, kura izmēri ir 6000 km garumā un 200 km platumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!