Foto: EPA/LETA
Tūkstošiem cilvēku piektdien izgāja Budapeštas ielās, lai protestētu pret pretrunīgi vērtēto Ungārijas mediju likumu un pieprasītu tā atcelšanu.

Mītiņš, kas notika pie Ungārijas parlamenta ēkas un tika organizēts, izmantojot interneta sociālos tīklus un blogus, ir jau otrā masu protesta akcija pret starptautiski kritizēto likumu pēdējo trīs nedēļu laikā.

Daudzi no protestētājiem bija aizlīmējuši mutes, tādējādi paužot savu sašutumu par mediju brīvības ierobežošanu.

Pretrunīgi vērtētais likums stājās spēkā 1.janvārī, brīdī, kad Ungārija uz sešiem mēnešiem rotācijas kārtībā kļuva par Eiropas Savienības (ES) prezidējošo valsti.

Jaunais mediju likums radījis bažas par preses brīvību valstī un izpelnījies protesta vētru no mediju un politisko novērotāju puses. To asi kritizējusi arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO), "Amnesty International", Eiropas Parlaments un vairākas Eiropas valstis, sevišķi Vācija un Francija.

Likums dod tiesības varasiestādēm, kurās pamatā pārstāvēti premjerministra Viktora Orbana partijas "Fidesz" biedri, regulēt mediju saturu.

Nacionālajai mediju un infokomunikāciju padomei (NMHH) būs tiesības noteikt soda naudu par saturu, kas tiks uzskatīts par aizvainojošu, un par "politiski nelīdzsvarotu" materiālu, turklāt soda naudas apmēri radio un televīzijai var sasniegt 200 miljonus forintu (506 019 latu).

Likums paredz arī tiesības pārbaudīt mediju aprīkojumu un dokumentus un piespiest žurnālistus atklāt avotus jautājumos, kas saistīti ar nacionālo drošību.

Orbans un viņa vadītā centriski labējā valdība ir noraidījusi izskanējušo kritiku, apgalvojot, ka jaunais likums atbilst ES tiesību normām.

Tomēr vēlāk Orbans izteica gatavību likumu grozīt, ja to pieprasīs ES.

Protesta akcijas organizatori norāda, ka tās mērķis ir piespiest valdību likumu atcelt un tā vietā izstrādāt jaunu, konsultējoties ar pilsoniskās sabiedrības organizācijām un mediju pārstāvjiem.

Akcijas rīkotāji organizējuši arī atbalsta kustību interneta sociālās komunikācijas vietnē "Facebook", kas līdz šim piesaistījusi 71 000 atbalstītāju.

Mītiņu ievadīja ungāru repera Pištas Busas uzstāšanās, bet pēc tam aktrise Dorka Grilusa nolasīja protestētāju prasības, tostarp likuma izvērtēšanu Konstitucionālajā tiesā, mediju iesaistīšanu izstrādājot jebkādus grozījumus, naudassodu atcelšanu un žurnālistu avotu konfidencialitātes garantēšanu.

Vienlaikus protesta demonstrācijas notika arī pie Ungārijas vēstniecībām Berlīnē un Vīnē.

Viens no runātājiem, kas uzstājās mītiņā, bija žurnālists Tibors Bakačs, kurš komunistiskā režīma laikā bija pazīstams disidents. Viņš aicināja bombardēt Orbana e-pasta adresi ar protesta vēstulēm.

Pirms demonstranti izklīda, Bakačs paziņoja, ka nākamā protesta akcija paredzēta 27.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!