Afganistānas valdošais islāma grupējums "Taleban" svētdien informēja, ka tā kaujinieki pabeiguši divu klintīs izcirsto Budas statuju iznīcināšanu Bamijanas pilsētā, par spīti starptautiskās sabiedrības aicinājumiem atteikties no šo vēsturisko kultūras pieminekļu iznīcināšanas.
Talibi uzskata, ka milzīgās statujas, kas Bamijanas pilsētā klintīs izcirstas vairāk nekā pirms 1500 gadiem, kad Afganistānas teritorijā valdošā reliģija bija budisms, ir "elki", tāpēc, pēc islāma likumiem, statujas jāiznīcina.

Pirms divām nedēļām "Taleban" reliģiskais līderis mulla Muhameds Omars, pamatojot savu lēmumu ar Allāha gribu un Korāna rakstiem, izdeva rīkojumu Budas statujas likvidēt.

Svētdien Afganistānā ieradās Arābu valstu musulmaņu garīdznieku delegācija, lai UNESCO uzdevumā mēģinātu pārliecināt "Taleban" atteikties no vēsturisko kultūras vērtību iznīcināšanas.

Afganistānas ārlietu ministrs Vakids Ahmeds Mutavakels paziņoja, ka svētdien noraidījis ANO ģenerālsekretāra Kofi Annana lūgumu apturēt Budas statuju iznīcināšanu.

Mutavakels, kurš svētdien tikās ar Annanu Pakistānas galvaspilsētā Islamabadā, 45 minūšu ilgajā sarunā ar ANO ģenerālsekretāru norādījis, ka statuju iznīcināšana ir "tīri reliģiska lieta, un tās mērķis nav provocēt pārējo pasauli".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!