Argentīnas galvaspilsētā otrdien atklāts piemineklis leģendārajam revolucionāram Ernerto "Če" Gevaram, kurš 1959. gada Kubas revolūcijā cīnījās plecu pie pleca ar Fidelu Kastro.

Mākslinieks Andress Zerneri vairāk nekā 3000 kilogramu smagās statujas izgatavošanai savāca 75 000 atslēgu un citu bronzas priekšmetu.

Milzīgā statuja tika ievietota bezbortu kravas mašīnā un vesta cauri Buenosairesas ielām pirms nogādāt to Gevaras dzimtajā pilsētā Rosario.

Piemineklim sekoja aktīvistu karavāna, vicinot sociālistu un komunistu partijas karogus ar Gevaras attēlu uz tiem.

"Man māksla un politika ir viens un tas pats. Tādēļ domāju, ka iespēja pabeigt šo projektu ar kolektīvu pasākumu ir cieņas izrādīšana Če," sacīja kravas mašīnā sēdošais 34 gadus vecais mācītājs-autodidakts Zerneri, kurš uzskata, ka pasākuma kolektīvais raksturs pilnībā atbilst Gevaras sociālistu ideoloģijai.

Statuja paliks Buenosairesā līdz Gevaras 80. jubilejai 14. jūnijā, kad to nogādās 286 kilometru attālajā Rosario.

Gevaram pēdējā laikā tiek pievērsta pastiprināta uzmanība, un arī viena no šā gada Kannu kinofestivāla gaidītākajām filmām Stīvena Soderberga četras ar pusi stundas garā biogrāfiskā kinolente "Guerrilla" (Kannās demonstrēta ar darba nosaukumu "Che") ir stāsts par Gevaras dzīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!