Foto: PantherMedia/Scanpix
Tiesa Bulgārijā pirmdien piesprieda cietumsodus līdz 18 gadiem bēdīgi slavenas bandas locekļiem, kas bija nolaupījuši 10 cilvēkus, tostarp miljonāru un futbola kluba vadītāju.

Bandā bija deviņi locekļi. Prokopi Prokopjevam, Ivailo Evtimovam un Danielam Dimitrovam kā organizatoriem Sofijas pilsētas tiesa piesprieda 18 gadu cietumsodu. Ļubomiram Dimitrovam tika piespriests 15 gadu cietumsods par 10 nolaupīšanu izplānošanu un īstenošanu un vēl vienas nolaupīšanas mēģinājumu.

10 nolaupīšanas un viens nolaupīšanas mēģinājums notika laika posmā no 2007.gada oktobra līdz viņu aizturēšanai 2009.gada decembrī.

Četri bandas locekļi tika attaisnoti apsūdzībās par cilvēku nolaupīšanu, bet diviem no viņiem tiesa piesprieda nosacītus cietumsodus par ieroču un munīcijas nelikumīgu glabāšanu.

Tiesa nepasludināja spriedumu devītajam bandas loceklim, kurš 24.martā tika nogalināts pie savas mājas Sofijā.

Tiesa nolēma, ka četriem par nolaupīšanu notiesātajiem arī jāsamaksā cietušajiem un viņu tuviniekiem kompensācija 915 tūkstošu levu (328 tūkstošu latu) apmērā.

Banda nolaupīja mašīnbūves magnātu Kiro Kirovu, kurš tika atbrīvots pret izpirkumu vairāk nekā miljona levu (358 tūkstošu latu) apmērā, un bijušo futbola kluba "Litex Lovech" prezidentu Angelu Bončevu. Bončeva sieva, piegādājot izpirkuma naudu par savu vīru, arī tika nolaupīta, bet pēc kāda laika atbrīvota.

Prokurore Antoaneta Bliznakova paziņoja, ka pārsūdzēs četru apsūdzēto attaisnojošos spriedumus, jo viņi atzīti par bandas locekļiem, tātad kaut kādā veidā piedalījušies nolaupīšanās.

Cilvēku nolaupīšanu skaits Bulgārijā pieauga 2008. un 2009.gadā, kad prokurori izmeklēja pavisam 33 cilvēku nolaupīšanas, no kurām vismaz 10 notika izpirkuma dēļ. Bulgārijas likumdevēji pieņēma izmaiņas kriminālkodeksā, palielinot cietumsodus par cilvēku nolaupīšanu.

Par šo noziegumu tagad draud cietumsods no trim līdz 15 gadiem, bet recidīvistiem, kas pieprasa izpirkumu un nodara ļaunumu nolaupītajiem - no 10 līdz 20 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!