Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Svētdien notikušajās Bulgārijas parlamenta ārkārtas vēlēšanās negaidīti vadībā izvirzījusies jaundibinātā pretkorupcijas partija "Mēs turpinām pārmaiņas" (PP), kas apsteigusi bijušā premjerministra Boiko Borisova vadīto konservatīvo partiju GERB, pirmdien liecina sākotnējie balsu skaitīšanas rezultāti.

Saskaņā ar rezultātiem, kas iegūti pēc 61% biļetenu saskaitīšanas, vadībā ar 25,4% balsu ir PP, ko tikai septembrī dibināja divi no pagaidu profesionāļu valdības ministriem.

Pagaidu kabinets tika izveidota tāpēc, ka pēc jūlijā notikušajām ārkārtas vēlēšanām, tāpat kā pēc aprīlī notikušajām vēlēšanām, partijas nespēja vienoties par jaunās valdības izveidi.

Tomēr sākotnējie balsu skaitīšanas rezultāti liecina, ka nākamais parlamenta sasaukums būs vēl sadrumstalotāks nekā abi iepriekšējie, jo Nacionālajā sapulcē būs pārstāvētas septiņas partijas.

Otrajā vietā ierindojusies GERB, par kuru balsojuši 22,2% bulgāru.

Tikmēr prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā, kas arī notika svētdien, uzvarējis līdzšinējais valsts galva Rumens Rudevs, kurš ieguvis 49,2% balsu, un tiek prognozēts, ka vēlēšanu otrajā kārtā, kas paredzēta 21.novembrī, viņš bez pūlēm izcīnīs sev otro pilnvaru termiņu.

Eksperti uzskata, ka PP, kuru izveidojuši divi Hārvarda universitātē izglītojušies uzņēmēji, ir lielākas izredzes izveidot vairākuma koalīciju, iesaistot tajā sociālistus, un divas mazākas antiistablišmenta partijas, kas izveidojās pagājušā gada protestu laikā, kuru rezultātā krita GERB valdība.

Desmitgadi opozīcijā bijušie sociālisti saskaņā ar sākotnējiem rezultātiem ieguvuši 10,2% balsu, kamēr labējo partiju "Demokrātiskā Bulgārija" atbalstījuši 6% vēlētāju.

Tikmēr televīzijas zvaigznes Slavi Trifonova dibinātā populistiskā partija "Ir tāda tauta" (ITN), kas jūlijā notikušajās vēlēšanās uzvarēja ar 24% balsu, par mata tiesu apsteidzot GERB, savu popularitāti ir zaudējusi, jo izgāzās, veidojot valdību. Svētdien par ITN balsojuši tikai 9,8% bulgāru.

Vēlētāju aktivitāte svētdienas vēlēšanās sasniedz tikai aptuveni 40%, nokrītoties līdz rekordzemam līmenim.

Domājams, ka gaidāmās koalīcijas sarunas, būs smagas.

"Valdības izveidošana (..) būs sarežģītāka, jo vairākumam būs nepieciešamas vismaz četras partijas," norāda sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma "Market Links" izpilddirektors Dobromirs Živkovs.

PP līderis Kirils Petkovs svētdien paziņojis, ka būšot atvērts dialogam un kompromisiem, taču neatkāpšoties no priekšvēlēšanu kampaņas solījumiem reformēt tiesu sistēmu un vērsties pret korupciju.

Petkovs cer kļūt par nākamo Bulgārijas premjerministru, kamēr otrs partijas līdzdibinātājs Asens Vasiļjevs pretendē uz finanšu ministra amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!