Foto: Reuters/Scanpix

Bumbu neitralizēšanas eksperti otrdien pārmeklē gruvešus Bangkokā pēc tam, kad Taizemes galvaspilsētā pirmdien ielu krustojumā pie populāra tempļa notika bumbas sprādziens, kurā bojāgājušo skaits sasniedzis 20 cilvēku, kuru vidū ir astoņi ārvalstu tūristi, bet 123 cilvēki ir ievainoti, informēja Taizemes policija.

Eksplozija notika pie hinduistu tempļa, kuru apmeklē arī daudzi budisti. Hinduistu dievam Brahmam veltītais templis ir daļa no viesnīcas "Grand Hyatt Erawan Hotel" kompleksa.

Policija ir sākusi plašu spridzinātāju meklēšanas kampaņu, bet tās pārstāvis Travuts Thavornsiri otrdien žurnālistiem sacīja, ka "spridzināšanas mērķis bija nogalināt pēc iespējas vairāk cilvēku", jo vakaros dievnams ir ļaužu pilns. Viņš norādīja, ka 14 no upuriem miruši notikuma vietā.

Policijas pārstāvis paziņoja, ka, visticamāk, bumbā bija trīs kilogrami sprāgstvielu.

Taizemes varas iestādes ir paziņojušas, ka sprādziens bija vērsts pret ārvalstniekiem. Upuru vidū ir Ķīnas, Honkongas, Malaizijas, Indonēzijas un Singapūras pilsoņi, bet ievainoto vidū ir Ķīnas, Japānas, Honkongas, Indonēzijas, Malaizijas, Maldivu, Omānas, Filipīnu un Singapūras pilsoņi. Tomēr lielākā daļa upuru un ievainoto ir vietējie iedzīvotāji.

Eksplozijas apkaime, kurā ir liels krustojums, ap kuru izvietotas pieczvaigžņu viesnīcas un augsta līmeņa iepirkšanās centri, otrdien joprojām ir norobežota, bet policija visā Bangkokā ir pastiprinājusi drošības pasākumus, ir slēgti vairāki simti skolu un ir izveidoti kontrolpunkti.

Taizemē valdošā militārā hunta norādīja, ka uzbrukums esot bijis ieplānots pret ārzemniekiem, lai grautu Taizemei būtisko tūrisma nozari.

"Tā bija trotila bumba (...) Cilvēki, kas to darīji, to vērsa pret ārzemniekiem un, lai kaitētu tūrismam un ekonomikai," sacīja Taizemes aizsardzības ministrs Pravits Vongsuvongs.

Taizemes valdības preses pārstāvis Veračons Sukhondhapatipaks žurnālistiem teica, ka ir "pāragri saistīt bumbu ar teroristu uzbrukumu, jo neviens grupējums pagaidām nav uzņēmies atbildību".

Islāmistu kaujinieki ir īstenojuši daudzus uzbrukumus citviet Dienvidaustrumāzijā, bet Taizeme nav bijusi to mērķu sarakstā. Valdības preses pārstāvis arī norādīja, ka bumba nelīdzinās tām, ko izmanto valsts dienvidos aktīvie musulmaņu nemiernieki.

1956. gadā uzbūvētais Eravana templis ir viens no iecienītākajiem tūristu apskates objektiem Bangkokā.

Uzbrukumu nosodīja Apvienoto Nāciju Organizācijas ģenerālsekretārs Bans Kimuns, bet ASV valdība aicināja savus pilsoņus izvairīties no sprādziena apkaimes apmeklējuma.

Taizemē jau gandrīz desmit gadus valda politiska nestabilitāte un ielu protesti un spridzināšanas ir ierasta parādība, lai gan to apmērs parasti ir mazāks nekā pirmdienas uzbrukumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!