Foto: AFP/Scanpix

Bijušais Francijas prezidents Nikolā Sarkozī pirmdien solīja, ka, atkārtoti stājoties valsts vadītāja amatā, viņš panāktu valsts konstitūcijas grozījumus, kas liegtu pludmalēs nēsāt visu ķermeni sedzošos peldkostīmus jeb burkini.

Konservatīvais politiķis pagājušajā nedēļā jau solīja aizliegt burkini visā Francijas teritorija.

Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kaznēvs nedēļas nogalē brīdināja, ka likums, kas Francijas pludmalēs aizliegtu nēsāt burkini, būtu nekonstitucionāls.

Komentējot ministra teikto, Sarkozī paziņoja, ka tādā gadījumā viņš būtu gatavs "grozīt konstitūciju. Mēs esam to grozījuši trīsdesmit reizes, tā nav problēma".

Aptuveni 30 piejūras pilsētas pēdējā laikā aizliegušas savās pludmalēs nēsāt burkini, kurus valkā daļa islāmticīgo sieviešu.

Francijas augstākā administratīvās tiesas instance - Valsts padome - piektdien atcēla Vilnēvlubē pilsētas burkini aizliegumu.

Lai gan tika skatīta lieta, kas formāli attiecas tikai uz vienu pilsētu, Valsts padomes lēmums rada precedentu, kas attiecas arī uz citām municipalitātēm, kuras izsludinājušas līdzīgus aizliegumus.

Tomēr pārējās pilsētas, tostarp Nica un Kannas, jau piektdienas vakarā paziņoja, ierobežojumus paturēs spēkā un sodīs sievietes, kuras valkā burkini.

Tikmēr labējās partijas izvērsušas kampaņu, lai panāktu, ka burkini aizliegums tiktu ieviests visas valsts mērogā. Kampaņā iesaistījies arī Sarkozī, kurš pagājušajā nedēļā paziņoja par nolūku startēt uz jaunu pilnvaru termiņu Elizejas pils saimnieka krēslā.

Kaznēvam pirmdien paredzēta tikšanās ar Francijas musulmaņu kopienas līderiem, lai censtos mazināt reliģisko spriedzi.

Ministrs arī atklājis, ka iecels Francijas politikas veterānu Žanu Pjēru Ševenmēnu par jaunas organizācijas - Francijas Islāma fonda - vadītāju. Fonds organizēs attiecības starp Francijas valsti un musulmaņu reliģisko kopienu, tostarp finansējot mošeju darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!