Savukārt augstākās Sudānas amatpersonas noliedz šos apgalvojumus. Vašingtonas izteiktajam risinājumam nepiekrīt arī vairāki ANO Drošības padomes locekļi.

“Ir skaidrs, ka tikai palīdzība no ārpuses pārtrauks šīs slepkavības,” savā paziņojumā teica prezidents Bušs. Viņš pieprasa lai visas šajā konfliktā iesaistītās puses, tajā skaitā arī Darfūras nemiernieki, noliktu ieročus, ziņo aģentūra Reuters.

“Mēs redzam, ka Darfūrā notiek genocīds, un mudinām starptautisko sabiedrību sadarboties ar mums, lai to pārtrauktu,” saka Bušs.

Buša paziņojums nāca neilgi pēc tam, kad valsts sekretārs Kolins Pauels izteica līdzīgas piezīmes ASV Senāta Starptautisko attiecību komitejai. Bušs stāstīja, ka Vašingtona meklēja risinājumu, kā palielināt miera uzturēšanas spēku apjomu Sudānā.

“Mēs centīsimies aizliegt Sudānas militārajām lidmašīnām iekļūt Darfūras gaisa telpā,” teica Bušs. “Pasaule nedrīkst vienaldzīgi noskatīties, kā cieš vairāk nekā viens miljons cilvēku.”

Nemiernieki uzsāka sacelšanos 2003. gada februārī pēc tam, kad gadiem ilgi bija notikušas sadursmes starp Āfrikas zemniekiem un arābu klejotājiem par tiesībām uz zemi un ūdeni. Sudānas valdība uzsāka sadarbību ar “Janjaweed” kaujiniekiem, lai spētu apspiest šo sacelšanos.

ANO ir veikusi aprēķinus, ka aptuveni 1,2 miljoni cilvēku, bēgot no vardarbības izpausmēm, ir pametuši savas mājas, un līdz pat 50 000 cilvēkiem ir gājuši bojā gan no tiešas vardarbības, gan no bada vai slimībām. Šī situācija tiek aprakstīta kā pasaules vislielākā humānā krīze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!