ASV prezidents Džordžs Bušs piektdien Ķīnas vizītes laikā apliecināja atbalstu "vienas Ķīnas" politikai, saskaņā ar kuru Taivāna tiek uzskatīta par Ķīnas daļu, un uzsvēra, ka Pekinai un Taipejai ir jāizvairās no provokācijām.
"Es esmu vēlreiz apliecinājis atbalstu "vienas Ķīnas" politikai. Tā ilgu laiku ir bijusi manas valdības politika, un mēs neesam to mainījuši," Bušs paziņoja studentu grupai prestižajā Cinhuas Universitātē savas Ķīnas vizītes otrajā pēdējā dienā.

Bušs sacīja, ka Taivānas jautājums jārisina "mierīgā veidā", izvairoties no provokācijām.

Bušs arī paziņoja, ka viņš gaida dienu, kad Ķīnā tiks pilnīgi īstenota demokrātija un notiks demokrātiskas vēlēšanas "visos līmeņos līdz pat nacionālajam". "Šī universitāte sagatavo ne tikai speciālistus - tā sagatavo pilsoņus. Un pilsoņi nav vērotāji savas valsts lietās - viņi piedalās tās nākotnes veidošanā," sacīja Bušs, uzrunājot Cinhuas Universitātes studentus.

Bušs uzsvēra, ka ASV "apsveic stipras, mieru mīlošas un plaukstošas Ķīnas rašanos". Šie paziņojums kontrastēja ar Buša izteikumiem par Ķīnu kā ASV "stratēģisku konkurenti" viņa prezidentīras sākumā.

ASV prezidents arī aicināja Ķīnu īstenot ticības brīvību. "Es lūdzu par to, lai izbeigtos jebkādas vajāšanas, lai visi Ķīnā varētu pulcēties un lūgt [Dievu], kā viņi vēlas," sacīja Bušs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!