ASV prezidents Dzordžs Bušs, uzrunājot ANO Drošības padomi, otrdien paziņoja, ka viņš ir gatavs apsvērt Drošības padomes paplašināšanu un ka Japāna ir laba kandidatūra, lai kļūtu par vienu no pastāvīgajām ANO augstākā lēmējorgāna dalībvalstīm.
"ASV ir atvērta šai iespējai," teica Bušs. "Mēs ticam, ka Japāna ir pietiekami kvalificēta pastāvīgā locekļa statusam Drošības padomē un ka izvērtējamas arī citas valstis."

Savā runā ASV prezidents arī aicināja pastiprināt starptautiskās sabiedrības spiedienu uz Zimbabvi, kur, pieaugot valdības represijām, miljoniem cilvēku spiesti bēgt no savām mājām.

"Zimbabves vienkāršie pilsoņi cieš no tirāniska režīma," uzsvēra Bušs. "Valdība apspiež miermīlīgus aicinājumus uz reformām un piespiež miljonus bēgt."

Zimbaves prezidents Roberts Mugabe, kas atrodas pie varas kopš neatkarības iegūšanas no Lielbritānijas 1980.gadā, ir "publisks apvainojums" ANO Vispārējai cilvēktiesību deklarācijai, norādīja ASV līderis.

"Apvienotajām nācijām jāiestājas par pārmaiņām Hararē un par Zimbabves tautu," aicināja Bušs.

Viņš aicināja ANO arī Kubā nodrošināt "brīvas un konkurējošas vēlēšanas", jo ilgā komunistiskā diktatora Fidela Kastro valdīšana "tuvojas savam galam".

"Kubas tauta ir gatava savai brīvībai," norādīja Bušs, piebilstot, ka komunistu pārvaldītajā salā sākas pārejas periods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!