Vizītes laikā "Yad Vashem" holokausta memoriālā Jeruzalemē ASV prezidents Džordžs Bušs stundu garajā ekskursijā nespēja novaldīt asaras un teica Valsts sekretārei Kondolīzai Raisai, ka ASV vajadzēja sabombardēt Aušvices nometni, lai pārtrauktu slepkavošanu, saskaņā ar memoriāla vadītāja teikto ziņo AP.
Noslēdzot vizīti memoriālā Bušs paziņoja, ka redzētais ir skumjš atgādinājums tam, ka ļaunumam ir jāpretojas, kā arī uzteica upurus par to, ka viņi nebija zaudējuši cerības.

Ar ebrejiem raksturīgo melno galvassegu galvā Bušs nolika vainagu pie piemiņas zīmes, zem kuras apglabāti to Holokausta upuru pīšļi, kurus bija iespējams atrast sešās nāves nometnēs.

Aplūkojot no lidmašīnām uzņemtās Aušvices nāves nometnes fotogrāfijas, Bušs ar Raisu pārsprieda, kāpēc netika pieņemts lēmums par uzbrukumu. ASV rīcībā kara laikā bija informācija par nāves nometnēm, tomēr amatpersonas izlēma koncentrēt spēkus uz plašākām militārām operācijām, lai gan pēc gadiem šis lēmums tika bargi kritizēts. "Mums to vajadzēja sabombardēt," esot teicis Bušs.

Memoriālā vizīšu laikā ļoti bieži iegriežas ārvalstu viesi, un Bušam šī bija jau otrā apmeklējuma reize. Pirmo reizi viņš viesojās holokausta memoriālā 1998.gadā kā Teksasas gubernators. 1994.gadā ASV prezidenta amatā to apmeklēja Bils Klintons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!