ASV prezidents Džordžs Bušs ceturtdienas uzrunā abām Kongresa palātām visām pasaules valstīm lika izšķirties - būt kopā ar ASV vai kopā ar teroristiem. Bušs visām pasaules valstīm nodeva skaidru aicinājumu pievienoties "pasaules cīņai" un visas valstis aicināja izlemt par savu nostāju - "vai nu jūs esiet ar mums vai arī ar teroristiem.
No šīs dienas ikvienu valsti, kas turpina dot patvērumu teroristiem vai to atbalstīt, ASV uzskatīs par naidīgu". Bušs uzsvēra, ka viņa prezidentūras laikā ASV attiecības ar jebkuru pasaules valsti noteiks cīņa ar terorismu.

Viņš nosodīja Afganistānas valdošo islama kustību "Taliban" un pieprasīja nekavējoties izdot aizdomās turēto teroristu Osamu bin Ladenu kopā ar visiem viņa teroristu grupas "al Qaeda" locekļiem.

Talibi "ne tikai apspiež paši savus iedzīvotājus, bet arī apdraud cilvēkus visur, sponsorējot un apgādājot teroristus, kā arī dodot viņiem patvērumu," paziņoja Bušs.

Kaut gan Bušs paziņoja, ka visi dati liecina par "al Qaeda" atbildību par terora aktiem Ņujorkā un Vašingtonā, viņš aicināja amerikāņus nevērst atriebīgu pret musulmaņiem. Teroristi "ir paši savas ticības nodevēji" un nepārstāv īsto islamu.

Pasaules tirdzniecības centra abos milzu debesskrāpjos Ņujorkā pagājušo otrdien ietriecās divas teroristu nolaupītās pasažieru lidmašīnas, tos pilnībā sagraujot un paņemot daudzu tūkstošu cilvēku dzīvības. Apmēram pēc stundas vēl viena lidmašīna ietriecās Pentagonā, nodarot ievērojamus postījumus un prasot vairāku simtus cilvēku dzīvību. Ceturtā teroristu nolaupītā lidmašīna nogāzās Pensilvānijas štatā.

ASV Kongress pagājušo piektdien pieņēma rezolūciju, kas pilnvaro Bušu "pielietot visu nepieciešamo un piemēroto spēku", atriebjoties par šiem bezprecedenta terora aktiem.

Buša uzruna Kongresam ir pirmā ASV prezidenta uzruna likumdevējiem pēc uzbrukuma ASV kopš Franklina Delano Rūzvelta uzrunas 1941.gada 8.decembrī, kad japāņu iznīcinātāji bombardēja Pērlhārboru. Pretēji Rūzveltam, Bušs nelūdza Kongresu oficiāli pasludināt karu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!