ASV prezidents Džordžs Bušs trešdien paziņoja, ka Irākas diktatora Sadama Huseina gāšana atstātu bez svarīga atbalsta teroristus, kuri cīnās pret Izraēlu, un radītu nosacījumus "patiesi demokrātiskas" palestīniešu valsts izveidošanai.
Demokrātisku institūciju izveidošana Irākā radīs "jaunu stadiju Tuvo Austrumu miera procesā un sāks progresu patiesi demokrātiskas palestīniešu valsts virzienā", sacīja Bušs.

Bušs arī solīja, ka ASV "nodrošinās, lai vienu brutālu diktatoru neaizstātu cits" brutāls diktators.

Bušs uzsvēra, ka Irāka rada "tiešus un augošus draudus" ASV drošībai, un vēlreiz apgalvoja, ka Sadama režīms uztur sakarus ar teroristiem un var tos apbruņot ar ķīmiskajiem, bioloģiskajiem vai kodolieročiem.

ASV prezidents atzina, ka no Sadama Huseina atbrīvota Irāka būtu "dramatisks un iedvesmojošs piemērs" Tuvajiem Austrumiem un veicinātu politiskas reformas šajā reģionā.

"Gan Amerikas drošības intereses, gan Amerikas ticība demokrātijai ved vienā un tai pašā virzienā: uz brīvu un mierīgu Irāku," sacīja Bušs.

"No Marokas līdz Bahreinai .. valstis veic patiesus pasākumus politisku reformu virzienā. Jauns režīms Irākā kalpotu par dramatisku un iedvesmojošu brīvības piemēru citām reģiona valstīm," teica Bušs.

"Pasaule ir skaidri ieinteresēta demokrātisku vērtību izplatībā, jo stabilas un brīvas nācijas neperina slepkavības ideoloģijas; tās mierīgi cenšas panākt labāku dzīvi," piebilda Bušs. Viņš atzīmēja, ka ASV bruņotie spēki jau agrāk pildījuši šādu uzdevumu, palīdzot atjaunot Eiropu pēc Otrā pasaules kara.

"Pēc ienaidnieku sakaušanas mēs neatstājām aiz sevis okupācijas armijas - mēs atstājām konstitūcijas un parlamentus. Sabiedrībās, kas kādreiz perināja fašismu un militārismu, pastāvīgu mājvietu atrada brīvība," sacīja Bušs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!