Foto: Reuters/Scanpix
Venecuēlas prezidentam Ugo Čavesam Kubā ir izoperēts potenciāli ļaundabīgs audu bojājums iegurņa rajonā, kur pērn viņam tika izoperēts audzējs, otrdien paziņoja Venecuēlas varas iestādes.

"Diagnosticētais audu bojājums iegurņa rajonā tika pilnīgi izoperēts," paziņoja viceprezidents Eliass Haua. Viņš piebilda, ka tika izoperēti arī "apkārtējie audi", nebija "nekādu komplikāciju" ar tuvākajiem orgāniem, un "prezidents Čavess ir labā fiziskā stāvoklī".

Venecuēlas amatpersonas nav konkretizējušas, kāda veida vēzis Čavesam pērn tika operēts, bet ir noliegušas, ka vēzis būtu izplatījies uz citiem orgāniem.

Haua sacīja, ka ārsti izpētīs jaunākās operācijas rezultātus, lai noskaidrotu "labāko veidu šī audu bojājuma ārstēšanai".

Venecuēlas aizsardzības ministrs Henrijs Ranhels sacīja, ka ziņa par veiksmīgo operāciju uztverta ar "īpašu prieku" bruņotajos spēkos.

Kubas TV ziņoja, ka Čavesam pirmdien tika izdarīta veiksmīga operācija Medicīniski ķirurģisko izmeklējumu centrā (CIMEQ), kas ir Kubas mūsdienīgākā slimnīca.

Čavess oktobrī pasludināja sevi par izveseļojušos no vēža, bet 21.februārī paziņoja, ka viņam Kubā tiks izoperēts audu bojājums, jo pastāv liela iespējamība, ka šis bojājums ir ļaundabīgs.

Audu bojājums tika konstatēts, veicot medicīnisku pārbaudi Kubā. "Tas ir neliels audu bojājums apmēram divu centimetru diametrā, ļoti skaidri saskatāms," Čavess sacīja valsts telekanālā VTV. Viņš piebilda, ka tas atrasts "tajā pašā rajonā, kur pirms apmēram gada tika izoperēts audzējs".

"Ir jāveic jauna operācija tā izgriešanai, lai to izpētītu un noskaidrotu, vai tas ir ļaundabīgs vai nē," sacīja Čavess. "Ja tas ir ļaundabīgs, tad es pāriešu uz citu fāzi .. lokalizētu radioterapiju," viņš piebilda. Čavess gan sacīja, ka šī operācija būs vienkāršāka nekā audzēja izoperēšana pērn jūnijā.

Ziņa par Čavesam diagnosticēto audu bojājumu ir radījusi jaunas šaubas par Čavesa veselības stāvokli laikā, kad viņš gatavojas kandidēt uz ceturto amata termiņu prezidenta vēlēšanās, kas gaidāmas 7.oktobrī. Šajās vēlēšanās Čavesa sāncensis būs 39 gadus vecais Mirandas štata gubernators Enrike Kapriless, kurš izvirzīts par vienotu opozīcijas kandidātu.

57 gadus vecais Čavess ir pie varas Venecuēlā kopš 1999.gada.

Čavess paziņoja par gaidāmo operāciju pēc tam, kad sociālajos tīklos bija izplatījušās baumas par viņa sliktu veselību. Atšķirībā no pagājušā gada, kad Čavesa valdība ar vilcināšanos informēja par viņa slimību, Čavess atzina lielo iespējamību, ka jaunais audu bojājums var būt ļaundabīgs.

Daudzi Venecuēlas iedzīvotāji ir pārsteigti par to, ka Čavess ticis operēts ārvalstīs un pērn slēpis savas slimības detaļas.

Čavesam pērn 20.jūnijā Kubā tika izoperēts ļaundabīgs audzējs iegurņa rajonā, taču viņš neatklāja, kāds vēzis tas bija. ASV laikraksts "Wall Street Journal" ziņoja, ka tas bijis resnās zarnas vēzis. Publiski pieejamas informācijas trūkuma dēļ tika izteikti dažādi pieņēmumi par Čavesa patieso veselības stāvokli.

Pēc pērn veiktās operācijas Čavess izgāja četrus ķīmijterapijas kursus, no kuriem trešais notika Venecuēlā, bet pārējie trīs - Kubā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!