Foto: stock.xchng
Milzīgu seno ķirzaku olu krājums atrasts Čečenijas Valsts universitātes ģeoloģijas fakultātes darbinieki ekspedīcijas laikā Šaroiskas rajonā, vēsta raidorganizācijas “Life News”.

Milzīgie rāpuļi šīs olas izdējuši aptuveni pirms 60 miljoniem gadu, uzskata zinātnieki.

Olas atraduši zinātnieku un sabiedrisko darbinieku ekspedīcijas komanda, kura devās iepazīt divus iepriekš neizpētītus kalnu ūdenskritumus. Apskatot klinšaino apkārtni, ekspedīcijas dalībnieki pamanīja lodveida akmeņus, kas atradās klintīs. Pēc to formas zinātnieki uzreiz konstatējuši, ka tās varētu būt pārakmeņojušās olas. Izmērot atradumus, konstatēts, ka to diametrs ir no 25 centimetri līdz vienam metram. Pavisam kopā atrastas 40 olas.

“Apskatot klintis, skaidri redzams, kā iezīmējas čaumala, baltums un dzeltenums,” skaidro Saids Emins Džabrailovs, piebilstot, ka ir paņemti vairāki fragmenti to fizikālā un ķīmiskā sastāva noteikšanai.

Olas, ticamākais, atstājuši seni zālēdāji, uzskata zinātnieki, tomēr precīzākus secinājumus varēs izdarīt pēc paleontologa slēdziena. Tā kā Čečenijā tāda speciālista nav, tiek gaidīta zinātnieka ierašanās no Maskavas. Precīzu lodveida akmeņu izcelsmi varēs noteikt pēc radioaktīvā oglekļa analīzes metodes.

“Par 90 procentiem mēs esam pārliecināti, ka tās ir tieši dinozauru olas, pašlaik notiek papildus lauka un laboratorijas pētījumi un drīz būs zināmi galējie secinājumi,” klāsta Džabrailovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!