Krievijas tiesību aizstāvju centra "Memoriāls" Čečenijas nodaļas aktīviste Nataļja Estemirova trešdien atrasta nogalināta netālu no Nazraņas, ziņo BBC. Tiek uzskatīts, ka slepkavība saistīta ar viņas profesionālo darbību. Estemirova ir atklājusi vairākus cilvēktiesību pārkāpumus Čečenijā, bet slepkavības dienā viņai bija paredzēta tikšanās ar Čečenijas prokuratūras pārstāvjiem.

Par viņas slepkavību sašutumu jau paudis Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, kurš uzdevis prokuratūrai stingri uzraudzīt nozieguma izmeklēšanu, ziņo "Ria Novosti".

Arī ASV Baltais nams nosodījis slepkavību un aicinājis Krievijas varas iestādes atrast un sodīt noziedzniekus, ziņo "Reuters". Nosodījumu un sašutumu paudušas arī Francijas amatpersonas, kā arī vairākas starptautiskās organziācijas.

Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs paziņojis, ka Estemirovas slepkavība vērsta uz čečenu un ingušu nomelnošanu pasaules sabiedrības acīs, un solīja veikt savu neatkarīgu izmeklēšanu, ziņo "Interfax".

Sievietes mirstīgās atliekas ar šautām brūcēm krūtīs un galvā tika atrastas trešdien vakarā netālu no federālā ceļa "Kavkaz" Nazraņas rajonā, viņas somā bijusi pase un citi dokumenti.

Estemirova bija nolaupīta pie viņas mājām trešdienas rītā, norādījuši aculiecinieki, kuri redzējuši, kā viņu iegrūduši kādā baltā automašīnā. Sieviete bija paspējusi iekliegties, ka viņu nolaupa.

Estemirova cīnījās par cilvēktiesībām Čečenijā kopš 2000.gadā, viņa dokumentējusi kara noziegumus, spīdzināšanas gadījumus, cilvēku nolaupīšanas un māju dedzināšanas gadījumus. Uz viņas savākto informāciju balstījušās vairākas ietekmīgas starptautiskās organizācijas. Viņas kolēģi norāda, ka pēdējā laikā republikas vara, ieskaitot pašu Kadirovu, pauduši neapmierinātību ar viņas darbību.

Estemirovai bija 50 gadi, viņa absolvējusi Groznijas universitātes vēstures fakultāti. Līdz 1998.gadam viņa strādāja par skolotāju vietējā skolā, bet pēc tam pievērsusies tiesību aizstāvošai žurnālistikai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!