Neilgi pēc tam, kad Maskava paziņoja par pretterorisma operācijas pabeigšanu Čečenijā, Krievijas drošības spēkiem nācās iesaistīties kaujā ar aptuveni desmit nemierniekiem, piektdien ziņo masu mediji.

Kauja starp drošības spēkiem un nemierniekiem notikusi pie Dai ciemata, atsaucoties uz avotiem drošības spēkos, vēsta aģentūras "RIA Novosti" un "Interfax".

Drošības spēki sadursmē zaudējumus neesot cietuši.

Kauja notikusi ceturtdien pulksten 10.50 pēc vietējā laika, taču ziņas par sadursmi atklātībā parādījās tikai piektdienas rītā.

Kā ziņots, Krievija ceturtdien pavēstīja, ka, sākot ar pusnakti, izbeigusi desmitgadi ilgušo terorisma apkarošanas operāciju Čečenijā.

Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) vadītājs Aleksandrs Bortņikovs "no pusnakts atcēlis dekrētu par terorisma apkarošanas operācijas izsludināšanu Čečenijā", teikts ceturtdien izplatītajā Nacionālās pretterorisma komitejas paziņojumā.

"Lēmuma mērķis ir radīt apstākļus stāvokļa normalizēšanai republikā, tās atjaunošanai un attīstībai sociālekonomiskajā jomā," norādīts paziņojumā.

Dekrēts par pretterorisma operācijas sākšanu tika izsludināts 1999. gadā dažus mēnešus pirms Borisa Jeļcina atkāpšanās no prezidenta amata un Vladimira Putina nākšanas pie varas.

Kopš Padomju Savienības sabrukuma Krievija Čečenijā ir iesaistījusies divos karos.

Otrā Čečenijas kara laikā Krievijai izdevās nogalināt vēlēto Čečenijas prezidentu Aslanu Mashadovu, čečenu nemiernieku līderi Šamilu Basajevu un citus čečenu kaujinieku līderus.

Putins varu Čečenijā ir nodevis Ramzanam Kadirovam, kurš pirmajā Čečenijas karā karoja pret Krievijas armiju.

Maskava ar vietējo sabiedroto, ieskaitot Kadirova un viņa spēku atbalstu, lielā mērā ir apspiedusi nemierniekus un apgalvo, ka situācija Čečenijā pamazām normalizējas.

"Ja pretterorisma operācija ir beigusies, tas nozīmē, ka mēs esam sakāvuši bandītus. Mēs varam mierīgi paziņot par savu uzvaru," preses konferencē Groznijā paziņoja Kadirovs.

Pretterorisma operācijas izbeigšana, kurai, visdrīzāk, sekos Krievijas federālo spēku karavīru izvešana, ļaus Kadirovam pastiprināt savu personīgo kontroli Čečenijā.

Krievijas mediji, atsaucoties uz avotiem drošības dienestos, ziņo, ka Čečeniju varētu pamest līdz 20 000 Krievijas karavīru un miliču.

"Būtībā tas ietekmēs drošības spēkus, kas no Krievijas reģioniem tiek sūtīti uz Čečeniju, un arī iekšējo spēku dienesta kareivjus," sacīja avots, kas vēlējās palikt anonīms.

Kadirovs paziņoja, ka daļa Krievijas spēku paliks Čečenijā, jo "viņi mūs aizsargā".

Pretterorisma operācijas izbeigšanu Kadirovs atspoguļoja kā personīgu triumfu. "Es nevaru izteikt, ko es jūtu, jo šīs pretterorisma operācijas laikā es esmu zaudējis visu, tēvu un brāļus," viņš teica.

Kadirovs jau sen prasīja izbeigt pretterorisma operāciju, kas ļautu Čečenijai ieviest savu muitas sistēmu, kas savukārt ļautu Groznijas lidostai uzņemt starptautiskos reisus.

Cilvēktiesību organizācijas Kadirovu un viņa spēkus neskaitāmas reizes apsūdzējušas nelikumīgās akcijās pret civiliedzīvotājiem, spīdzināšanās un cilvēku nolaupīšanās, lai izvilinātu no paslēptuvēm čečenu kaujiniekus.

Pēdējos mēnešos dzīvību zaudējuši arī pieci trimdā dzīvojoši prominenti Kadirova pretinieki, ieskaitot prezidentam naidīgā Jamadajeva klana divus pārstāvjus - Sulimu un Ruslanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!