Eiropas Savienības (ES) ārlietu komisārs Kriss Patens ceturtdien paziņoja, ka ES nevarēs turpināt tādu sadarbību ar Krieviju kā līdz šim Čečenijas konflikta dēļ, un solīja to paziņot arī Krievijas ārlietu ministram Igoram Ivanovam G8 tikšanās laikā Berlīnē.
"Nesamērīgā spēka pielietošana Čečenijā, noraidot jebkādus mēģinājumus meklēt politisku risinājumu,.. nozīmē, ka mēs nevaram turpināt mūsu savstarpējās attiecības tā, it kā nekas nebūtu noticis," Patens teica preses konferencē Briselē.

Komisārs paskaidroja, ka ES apspriedīs jautājumu par Čečenijas konfliktu ar Krievijas ārlietu ministru Ivanovu "lielā astoņnieka" valstu ārlietu ministru tikšanās laikā ceturtdienas vakarā Berlīnē. "Es nedomāju, ka var turpināt tādu sadarbību kā agrāk," viņš uzsvēra.

"To mēs viņam atkal norādīsim Berlīnē," Patens sacīja, piebilstot, ka ES jau ir vairākkārt uzsvērusi savu satraukumu par notikumiem Čečenijā.

Pagājušās nedēļas nogalē ES valstu līderi Helsinkos vienojās, ka ES būtu jāizdara spiediens uz Maskavu. Patens teica, ka viņš iesniegs ES valstu ārlietu ministriem formālus priekšlikumus jau nākamajā mēnesī.

Viņš paskaidroja, ka viens no priekšlikumiem būs atņemt Krievijai vislielākās labvēlības režīmu Krievijas un ES sadarbības un partnerattiecību līguma ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!