Tūkstošiem saniknotu Čehijas lauksaimnieku trešdien Prāgā protestēja pret mazajām Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības subsīdijām, draudot balsot pret iestāšanos ES.
Protestētāji iesniedza valdībai petīciju ar vairāk nekā 100 000 parakstiem, pieprasot, lai Čehija saņem godīgas lauksaimniecības subsīdijas pēc iestāšanās ES.

Līdzīgi kā Polija un citas vadošās ES kandidātvalstis, Čehija pašlaik apspriež lauksaimniecības sarunu tematu. 10 vadošās kandidātvalstis ir vienojušās šajā jautājumā saglabāt vienotu nostāju, cerot beigt sarunas decembrī un ES iestāties 2004.gadā.

Lauksaimnieki pauda bažas, ka subsīdiju ierobežojumu dēļ viņu būs neizdevīgā pozīcijā, salīdzinot ar Rietumeiropas lauksaimniekiem, norādot, ka Čehijas lauksaimnieki jau tāpat smagi cieš no vasaras plūdu sekām un strauji krītošajām cenām.

Protestā lauksaimnieku arodbiedrības prezidents Vāclavs Hlavāčeks norādīja, ka Čehijas lauksaimniekiem jāiegūst palīdzība, pretējā gadījumā viņi nākamajā pavasarī referendumā balsos pret iestāšanos ES.

Lauksaimnieku parakstītajā petīcijā Čehijas valdība tiek aicināta "novērst diskriminējošus apstākļus Čehijas lauksaimniekiem un aizsargāt viņus ar vienlīdzīgām tiesībām", Čehijas radio pavēstīja Hlavāčeks.

Pagājušajā nedēļā lauksaimniecības tirdzniecības grupa paziņoja, ka 2002.gads ir bijis sliktākais Čehijas lauksaimniekiem kopš 1989.gada. Tikai plūdi vien lauksaimniekiem izmaksāja 2,5 miljardus kronu (48,75 miljoni latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!