Foto: RIA Novosti/Scanpix

Čehijas pilsētā Ostravā 1. septembrī atklāts prokremlisko kaujinieku pašpasludinātās tā sauktās "Doņeckas Tautas Republikas" (DTR) pārstāvniecības centrs un pacelts separātistu karogs, ziņo Krievijas aģentūra "RIA Novosti" (attēls ilustratīvs).

Tikmēr Čehijas valdība jau paziņojusi, ka šī pārstāvniecība netiks atzīta par oficiālu diplomātisko misiju un tiks slēgta, raksta "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

Paši separātisti, kuri pārstāv ar Krievijas palīdzību Ukrainas teritorijā izveidoto "republiku", ar lepnumu norāda, ka tā ir DTR pirmā oficiālā pārstāvniecība Eiropas Savienībā (ES). Pie viesnīcas Ostravā, kur notika atklāšanai veltīta preses konference, pulcējās neliels skaits protestētāju ar ES un Ukrainas karogiem.

Centra vadītāja Nella Liskova, kura sevi sauc par DTR goda konsulu Čehijā, atklāšanas pasākumā paziņoja, ka iestāde nodarbosies galvenokārt ar humānās palīdzības vākšanu karā cietušajiem Donbasa rajoniem un ekonomisko kontaktu dibināšanu starp Čehiju un DTR, raksta "RIA Novosti".

Nella Liskova pārstāv galēji labējo čehu ksenofobisko kustību "Nacionālā pašaizsardzība", atzīmē RFE/RL. Preses konferencē, kurā, kā apgalvo Liskova, bijuši klāt arī pārstāvji no pašas DTR, sieviete paziņoja, ka viņai iedveš riebumu Čehijas valdības atbalsts "Kijevas huntai" – termins, ko attiecībā uz Ukrainas valdību izmanto Kremļa propaganda.

Tikmēr Prāga vairākkārt ir uzsvērusi, ka separātistiem nav nekādas leģitimitātes atvērt diplomātisko pārstāvniecību Čehijā. 1. septembrī Ārlietu ministrija paziņoja, ka šis pašpasludinātais diplomātiskais birojs ir jāslēdz.

Jāatzīmē, ka neviena ES valsts nav atzinusi Ukrainas teritorijā 2014. gada pavasarī izveidoto Kremlim lojālo veidojumu. DTR ir atzinusi tikai Dienvidosetija, kas pati ir Maskavas radīts separātistu reģions Gruzijā.

Tikmēr Brisele saistībā ar asiņaino karu Ukrainas austrumos ir vērsusi sankcijas kā pret vairākiem separātistiem un DTR līderi Aleksandru Zaharčenko, tā arī personām Maskavā.

Liskova preses konferencē atteicās žurnālistiem komentēt, kas ir finansējis centra atvēršanu un samaksājis par preses konferenci viesnīcā, atstājot jautājumu atklātu, vai ar šo projektu ir saistīta Krievija, norāda RFE/RL.

Čehijas Eiroparlamenta deputāts Džaromirs Stetina uzskata, ka šis notikums padara Čehiju par Eiropas apsmieklu un 30. augustā aicināja Liskovu arestēt par saistību ar terorismu un jauno centru slēgt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!