Foto: EPA/LETA
Čehija apstiprinājusi, ka devusi politisko patvērumu šobrīd apcietinātās bijušās Ukrainas premjerministres Jūlijas Timošenko vīram Aleksandram Timošenko, raksta ārvalstu prese.

Jau iepriekš čehu izdevumā "Pravo" tika ziņots, ka Aleksandrs Timošenko jau ieradies Prāgā un lūdzis politisko patvērumu, ko Čehijas valdība viņam nav liegusi, neskatoties uz iespējamajām sekām attiecībās ar Kijevu. Tāpat arī zinām, ka Timošenko ģimenei jau kopš 2000. gada ir privāts bizness Čehijā.

Savukārt Jūlijas Timošenko pārstāvētā partija Visukrainas apvienība "Tēvzeme" izplatījusi paziņojumu, kura teiks, ka Aleksandrs Timošenko valsti pametis, jo opozīcija ar ģimenes starpniecību centusies manipulēt ar apsūdzēto.

Timošenko domubiedri aptiprinājuši, ka viņas vīra rīcība ir "atbilde uz amorālo politisko spiedienu uz Jūliju Timošenko izsekojot viņas tuviniekus un ģimenes locekļus."

Čehija jau iepriekš devusi politisko patvērumu Ukrainas politiķiem. Piemēram, pirms gada patvērums tika dots Timošenko valdības ministram Boganam Daņiļišinam, pret kuru dzimtenē ir ierosināta krimināllieta par 4.5 miljonu grivnu lielu zaudējumu nodarīšanu valstij.

Šāds Čehijas solis noveda pie attiecību pasliktināšanās starp Prāgu un Kijevu, kā arī abpusēju diplomātu atsaukšanu.

Jau vēstīts, ka Timošenko notiesāta par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu. Tiesa viņai piesprieda septiņu gadu brīvības atņemšanu, un apelācijas tiesa šo spriedumu atstāja spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!