Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijai līdz maija beigām ir jāsamazina savu diplomātu štats Čehijā, lai tas vienādotos ar čehu diplomātu Maskavā skaitu, paziņoja Čehijas Ārlietu ministrija. Tas nozīmē darba pārtraukšanu Prāgā 62 Krievijas vēstniecības darboņiem, ziņo "Radio Svoboda".

Trešdien Prāga pieprasīja Maskavai līdz 22. aprīļa pēcpusdienai pārskatīt savu lēmumu par 20 Čehijas vēstniecības Maskavā darbinieku izraidīšanu. Tā kā Maskava to nav pieņēmusi sekoja lēmums par Krievijas vēstniecības darbinieku skaita samazināšanu.

Līdz ar Prāgas lēmumu abās valstīs paliks vienāds otras valsts vēstniecības darbinieku skaits – septiņi diplomāti un līdz 25 administratīvie darbinieki.

Diplomātiskais skandāls sākas līdz ar ziņām, ka 2014. gadā notikušus sprādzienus munīcijas noliktavā Čehijā organizējuši Krievijas specdienesti. Prāga uz to reaģēja ar 18 Krievijas diplomātu, kas saistīti ar specdienestiem, izraidīšanu.

Savukārt Maskava uz to atbildēja ar 20 čehu vēstniecības darbinieku izraidīšanu.

Čehijas senāts šī skandāla sakarā ir aicinājis saraut draudzības līgumu ar Krieviju un vēl vairāk samazināt darbinieku skaitu Krievijas vēstniecībā Prāgā.

Krievijas vēstniecības darbinieku skaits Centrāleiropas valstīs ir ievērojami lielāks nekā citām valstīm. Piemēram, Čehijā, saskaņā ar "Radio Svoboda" datiem, pavisam kopā vēstniecībās un konsulātos strādāja 135 cilvēki. Kamēr otras lielākās, ASV misijas, darbinieku skaits šajā valstī ir ap 72.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!