Čehijas lielākajai krājbankai "Ceska sporitelna" ir miljoniem anonīmu klientu, kuru kontos ir vairāk nekā 20 miljardi Čehijas kronu (392 miljoni latu), teikts piektdien izdotā ziņojumā. 1.janvārī Čehijā stājas spēkā likums, kas aizliedz anonīmus banku rēķinus visā valstī.
"Ceska sporitelna" pārstāve ekonomikas laikrakstam "Hospodarske noviny" sacīja, ka kopējais anonīmo klientu noguldījumu apjoms 2002.gada beigās būs no 20 līdz 25 miljardiem kronu.

Tomēr tas ir daudz mazāk par 120 miljardiem kronu, kāda bija šo anonīmo klientu noguldījumu summa februārī, kad parlaments apstiprināja izmaiņas banku likumos un lielākā daļa klientu sāka pārskaitīt savus uzkrājumus uz reģistrētiem kontiem, norādīja pārstāve Klāra Gajduskova, piebilstot, ka eksperti prognozēja anonīmo noguldījumu summu gada beigās 70 miljardu kronu apmērā.

Saskaņā ar jaunajiem likumiem, kas paredzēti naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas apkarošanai, banku klienti ar anonīmiem kontiem var tos saglabāt vēl desmit gadus un līdzekļi reģistrētos kontos jāpārskaita līdz 2012.gadam. Taču šādos kontos noguldītie līdzekļi nevar nopelnīt noguldījumu procentus un bankas nevar atvērt jaunus anonīmus rēķinus.

Jaunie likumi, kas tika pieņemti valsts banku sistēmas harmonizēšanai ar Eiropas Savienību un Čehijas sadarbībai ar starptautisko cīņu pret terorismu, skar visas Čehijas bankas, taču "Ceska sporitelna", kas pieder Austrijas "Erste Bank", bija lielākais skaits anonīmo rēķinu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!