Foto: EP/Scanpix/LETA

Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs aicinājis prezidenta kancelejas vadītāju Vratislavu Minaru nekavējoties atkāpties no amata, pastāvot aizdomām par neatbilstošu rīcību, organizējot tikšanos ar hospitalizēto prezidentu Milošu Zemanu.

Policija sākusi izmeklēt apsūdzības par "noziegumiem pret republiku".

Zemans kopš 10.oktobra atrodas Prāgas Centrālā militārā hospitāļa intensīvās terapijas nodaļā. Par viņa patieso veselības stāvokli oficiāli zināms ārkārtīgi maz.

Zemana veselības stāvoklis pasliktinājies brīdī, kad norisinās sarunas par jaunās valdības izveidi.

Prezidents, kura pilnvarās ir nākamā premjerministra nosaukšana, tika nogādāts slimnīcā nākamajā dienā pēc vēlēšanām, kurās opozīcija izcīnīja absolūto vairākumu, iegūstot 108 no 200 parlamenta apakšpalātas deputātu vietām.

Prezidenta kanceleja jau ilgāk nekā nedēļu apgalvojusi, ka slimība netraucē Zemanam pildīt savus pienākumus. Taču Čehijas Senāta spīkers Milošs Vistrčils paziņojis, ka saņēmis oficiālu apstiprinājumu no Prāgas Centrālā militārā hospitāļa direktora, ka Zemans nespēj pildīt savus amata pienākumus.

Sevišķa uzmanība tagad pievērsta 14.oktobra notikumiem, kad Zemana kancelejas vadītājs Vratislavs Minars pavadīja parlamenta apakšpalātas priekšsēdētāju Radeku Vondračeku uz tikšanos ar hospitalizēto Zemanu.

Slimnīcas direktors nebija apstiprinājis šo apmeklējumu. Vondračeks pēc vizītes prezentēja prezidenta parakstītu vēstuli, kurā parlaments 8.novembrī sasaukts uz pirmo sēdi.

Vistrčils paziņoja, ka slimnīca 13.oktobrī bija informējusi Minaru, ka Zemans nav spējīgs strādāt.

Policija sākusi izmeklēt notikušo, tostarp iespējamos "noziegumus pret republiku", kas saskaņā ar Čehijas kriminālkodeksu aptver tādus nodarījumus kā apvērsuma organizēšana, sabotāža un nodevība.

Policija arī izmeklē, vai prezidenta paraksts uz vēstules nav viltots.

Babišs ir aicinājis Minaru nekavējoties atkāpties no amata. Babišs sacīja, ka gadījumā, ja Minars atteiksies atkāpties, viņš to atlaidīs, ja parlaments atzīs Zemanu par nespējīgu pildīt savus pienākumus un nodotas prezidenta pilnvaras premjerministram un abu parlamenta palātu priekšsēdētājiem.

Taču tas var notikt ne agrāk kā 8.novembrī, kad jaunievēlētā parlamenta apakšpalāta sanāks uz pirmo sēdi.

Babišs arī kritizējis Vondračeku, paziņojot, ka Minarts viņu izmantojis kā "noderīgu idiotu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!