Čehijas prezidents Vaclavs Klauss, kura valsti nākamgad paredzēts uzņemt Eiropas Savienībā, ceturtdien brīdināja, ka kopējā ES ārpolitika ir bīstama.
Klauss intervijā, kas ceturtdien publicēta Vācijas laikrakstā "Frankfurter Allgemeine", sacīja, ka ES ir jāstiprina sakari ar ASV.

"Es nepieņemu šo līdzsvarojošā pretspēka koncepciju," kurā Eiropa ir vienā pusē un Savienotās Valstis otrā, uzsvēra Čehijas prezidents.

"Mums ir jāstiprina transatlantiskā ass, nevis jāmeklē konfrontācija. Man nav vajadzīga Eiropas ārpolitika, tas būtu bīstamāk par visu citu. Mums nav vajadzīga politikas vienveidība, mums ārpolitikā nepieciešams ideju plašums," teica Klauss.

Viņš arī pauda viedokli, ka neidentificē sevi ne ar Francijas un Vācijas, ne ASV pozīciju. "Es pārstāvu Čehijas pozīciju," viņš uzsvēra.

Iepriekšējais Čehijas prezidents Vāclavs Havels bija viens no astoņiem Eiropas valstu līderiem, kas parakstīja vēstuli, kurā tika pausts atbalsts ASV stingrajai nostājai Irākas jautājumā, savukārt Francija un Vācija bija divas valstis, kas nostājās opozīcijā kara sākšanai Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!