Foto: EPA-AFI
Bijušais ASV viceprezidents Ričards Čejnijs apgalvo, ka pašreizējo ASV stratēģiju Afganistānā, par kuras realizāciju, stājoties amatā, paziņoja jaunais ASV prezidents Baraks Obama, patiesībā izstrādājusi eksprezidenta Džordža Buša administrācija, ceturtdien vēsta "RIA Novosti".

Bijušā viceprezidenta izteikumi ir pretrunā ar Baltā nama administrācijas vadītāja Rama Emanuela vārdiem, kurš iepriekš norādīja, ka Obamas administrācija bija spiesta izstrādāt jaunu afgāņu stratēģiju no paša sākuma, jo Buša administrācija nav atstājusi nekādas iestrādes šajā jautājumā un Afganistānas karu atstājusi pašplūsmā.

"Viņi lūdza mūs neizziņot jauno stratēģiju publiski, un mēs piekritām atstāt viņiem lēmumu pieņemšanas priekšrocības, kā arī mūsu darba rezultātus," Čejnijs sacīja trešdien, uzstājoties organizācijā "Center for Security Policy" Vašingtonā.

Pēc viņa vārdiem, jauno stratēģiju Buša administrācijas eksperti izstrādājuši neilgi, pirms viņš pametis prezidenta posteni.

Obamas administrācijai nodotajā stratēģijā bijusi ietverta analīze par Afganistānas situācijas izmaiņām un pasākumu virkne, kuri būtu jāīsteno, lai tiktu galā ar jaunām problēmām talibu kustības ietekmes palielināšanas apstākļos.

Kā ziņots, 27. martā Obama oficiāli apstiprināja izmaiņas ASV stratēģijā Afganistānā un Pakistānā, lai stātos pretī "arvien bīstamākai" situācijai.

Viņš norādīja, ka radikālo spēku pieaugums reģionā ir lielākais draud Amerikas tautai un visai pasaulei. Tāpēc, pēc prezidenta vārdiem, jaunā stratēģija tiks vērsta pirmkārt uz "Al Qaedas" un talibu kaujinieku bāžu iznīcināšanu. Obama apstiprināja iepriekš izskanējušos nodomus par Afganistānas un Pakistānas politiku apvienošanu norādot, ka "Afganistānas nākotne ir cieši saistīta ar Pakistānu".

ASV prezidents oficiāli apstiprināja, ka uz Afganistānu tiks nosūtīti papildu 4000 militārpersonu, kas ar iepriekš paziņoto 17 000 karavīru nosūtīšanu šogad veidos 21 000 lielu papildspēku ASV kontingentam valstī.

Obama sacīja, ka viņa "visaptveroša jaunā stratēģija" ir "rūpīga politikas pārskata" rezultāts, kas ietvēra konsultācijas ar komandieriem, diplomātiem, reģionālajām valdībām, partneriem, NATO sabiedrotajiem, nevalstiskajām organizācijām un palīdzības organizācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!