Amerikas Savienoto Valstu autobūves uzņēmums "Chrysler" pēc ilgāku gadu prombūtnes atgriežas slavenajā savā vārdā nosauktajā debesskrāpī Ņujorkā. Viljama van Alena "art deco" stilā projektētā celtne tiek uzskatīta par vienu no skaistākajiem debesskrāpjiem pasaulē.
Ar nerūsošo tēraudu apdarinātā ēka celta 1930. gadā un ar 319,4 metriem kādu laiku bija augstākā ēka pasaulē. Drīz vien gan to apsteidza jauns pasaules augstākais debesskrāpis "Empire State Building". Pašlaik Ņujorkas augstākā ēka ir Pasaules tirdzniecības centrs (411 metri), ko uzcēla 1974. gadā.

Daudzi amerikāņi apsveic kompānijas "Chrysler" lēmumu tās galveno biroju atkal pārcelt uz slaveno ēku, kuras idejas ierosinātājs savulaik bija uzņēmuma dibinātājs Valters P. Kraislers. Sākotnēji uzņēmuma galvenais birojs atradās vairākos augšējos no pavisam 77 ēkas stāviem, taču pēckara gados kompānija izvēlējas izvietot galveno biroju tuvāk pie uzņēmuma ražotnēm. Tagadējais lēmums nozīmējot, ka "Chrysler" vēlas atgūt savu amerikānisko identitāti, kas krietni zudusi pēc apvienošanās ar vācu uzņēmumu "Daimler Benz".

Pašlaik augstākā pasaules celtne ir naftas kompānijas "Petronas" biroja ēkas Kualalumpurā, Malaizijā - šo "dvīņu" debesskrāpju augstums pārsniedz 451 metru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!