Foto: Reuters/Scanpix
Čīlē ceturtdien mežu ugunsgrēkā gāja bojā septiņi ugunsdzēsēji, un valsts prezidents Sebastjans Piņera paziņoja par pretterorisma likuma pielietošanu saistībā ar aizdomām, ka šis un citi mežu ugunsgrēki ir tīši izraisīti.

Čīlē neparasti karstas un sausas vasaras sākumā vairāk nekā 50 mežu ugunsgrēkos ir nodegušas desmitiem māju un iznīcināti apmēram 50 tūkstoši hektāru mežu un krūmāju pēdējo 10 dienu laikā.

Varas iestādēm ir aizdomas, ka vairāki mežu ugunsgrēki, kas gandrīz vienlaicīgi sākās Biobio, Maules un Araukānijas reģionos, ir izraisīti tīšām.

"Mums ir ticama informācija, kas ļauj izteikt pieņēmumu, ka šie ugunsgrēki izraisīti ar kriminālu nolūku. Es uzskatu, ka mums jācīnās ne vien pret šiem ugunsgrēkiem, bet arī pret noziedzniekiem, kas tos izraisījuši," sacīja Piņera.

10 ugunsdzēsēji, kurus privāti nolīga mežsaimniecības kompānija "Mininco", ceturtdien tika iesprostoti uguns lokā, kad ugunsgrēks, kuru viņi dzēsa kalnu mežā pie Karaves pilsētas Araukānijas reģionā, pēkšņi mainīja virzienu. Septiņi ugunsdzēsēji gāja bojā, divi tika izglābti ar helikopteru un viens izglābās pats.

Piņera paziņoja par pretterorisma likuma pielietošanu ugunsgrēku izraisītāju noskaidrošanai un sodīšanai, lai gan šim likumam ir skandaloza reputācija, jo tas pieņemts Augusto Pinočeta diktatūras laikā. Šis likums iepriekšējo reizi tika pielietots pērn prāvā pret mapuču tautības indiāņu aktīvistiem saistībā ar 2009.gadā notikušām sadursmēm Araukānijas reģionā, kur mapuču senču zemes piesavinājās mežsaimniecības kompānijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!