Taču 89 gadus vecais Pinočets vēl joprojām atrodas brīvībā, jo viņa advokāti nekavējoties iesniedza apelācijas sūdzību gan par apsūdzībām, gan par piespriesto mājas arestu.

“Ģenerālis Pinočets ir atzīts par garīgi veselu, lai varētu stāties Čīles tiesas priekšā,” teica tiesnesis Huans Gusmans. Pinočeta advokāti iepriekš bija apgalvojuši, ka viņu aizstāvamais ir garīgi nestabils, tāpēc nevar tikt tiesāts.

Pirms diviem gadiem ierosinātajā lietā Pinočets tika apsūdzēts par cilvēktiesību pārkāpumiem, taču Augstākā tiesa pieņēma lēmumu, ka diktators sirgst ar plānprātību, tāpēc šī lieta tika atcelta.

“Šī lieta nav nekas vairāk kā jauna epizode visnežēlīgākajā tiesas procesā, kāds šajā valstī jebkad ir veikts pret vienu cilvēku,” saka Pablo Rodrigezs, viens no Pinočeta advokātiem.

Pirmdien izvirzītās apsūdzības ir balstītas uz deviņu cilvēku pazušanu un viena cilvēka nāvi septiņdesmito gadu operācijas “Kondors” laikā. To veica izlūkošanas dienestu tīkls, kuru bija izveidojuši Dienvidamerikas diktatori, lai palīdzētu viens otram tvarstīt disidentus, informē Reuters.

“Es uzskatu, ka apsūdzētais ir fiziski ļoti nespēcīgs, taču viņam nav psihisku problēmu, viņš saprot jautājumus un sniedz pietiekami sakarīgas atbildes. Šie iemesli liek man domāt, ka Pinočetu var saukt pie atbildības par viņa nodarījumiem,” saka Gusmans.

Pinočetam jāatbild uz simtiem apsūdzību, kuras izvirzījuši diktatora valdīšanas laikā bojā gājušo cilvēku radinieki. Pinočets nāca pie varas pēc 1973. gada militārā apvērsuma.

Nelaimīgie cilvēki ir pārliecināti, ka savas varas gados Pinočets pavēlēja spīdzināt, nolaupīt un nogalināt cilvēkus, kuri pretojās viņa patvaļai. Spriežot pēc neoficiālas informācijas, Pinočeta režīma 17 gados politisku iemeslu dēļ tika nogalināti aptuveni 3 000 cilvēku, un 30 000 Čīles iedzīvotāju ir liecinājuši, ka tolaik tika spīdzināti vai atradās ieslodzījumā, ziņo BBC.

Čīles tiesa izmeklē arī lietas par Pinočeta izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, jo šogad tika atklāti viņa miljoniem dolāru lielie uzkrājumi slepenās ofšora bankās.

Pinočets atkāpās no amata 1990. gadā, un Čīlē atgriezās demokrātija. Gadiem ilgi tiesu sistēma bija pārāk nespēcīga, lai piekļūtu bijušajam vadonim, taču Spānijas tiesas apsūdzība par nodarījumiem pret cilvēci ļāva bez iepriekšēja brīdinājuma arestēt Pinočetu, kurš uzturējās Londonā. Balstoties uz starptautisku apcietināšanas orderi Pinočets pavadīja ieslodzījumā laika posmu no 1998. līdz 2000. gadam.

Šis arests Čīlē izraisīja virkni apsūdzību pret bijušo diktatoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!