Mīklainos apstākļos pazudušais irāņu zinātnieks Šahrams Amiri saņēmis no ASV Centrālās izmeklēšanas pārvaldes vairāk nekā piecus miljonus ASV dolāru (aptuveni 2,5 miljonus latu), taču, tā kā viņš atgriezies dzimtenē, pie naudas viņš vairs netiek – tā palikusi ASV un to nevar izņemt, jo Irānai noteiktas starptautiskās sankcijas, ziņo BBC.

ASV varas iestāžu oficiālie pārstāvji apliecinājuši, ka zinātniekam maksāts par informāciju par Irānas kodolprogrammu. Lai gan naudu zinātniekam nav jāatdod, viņš nevar to izmantot, jo pārtraucis sadarbību ar CIP un šonedēļ atgriezies dzimtenē.

CIP pieļauj, ka Amiri atgriezies mājās bailēs par savas ģimenes drošību.

Pats Amiri, atgriezies mājās, apgalvo, ka CIP viņu nolaupīja un spīdzināja. Turklāt viņš noliedz, ka būtu saistīts ar Irānas kodolprogrammas izstrādi.

Zinātnieks pazuda aptuveni pirms gada un šonedēļ parādījās Pakistānas vēstniecībā, pieprasot viņu repatriēt. ASV apgalvo, ka viņš valstī atradies pēc paša vēlēšanās.

Zinātnieks tikmēr apgalvo, ka ASV gribēja viņu izmantot, lai izplatītu nepatiesu informāciju par Irānas kodolprogrammu, piedāvājot 50 miljonus dolāru. Tiesa, viņš nav publiskojis tam pierādījumus.

ASV skaidro, ka Amiri pats bēdzis uz ASV, kur viņam piedāvāta palīdzība līdzīgi kā liecinieku aizsardzības programmās, bet vēlāk viņš sācis uztraukties par Irānā palikušo ģimeni, piedzīvoja nervu sabrukumu un aizbēga atpakaļ uz dzimteni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!