Foto: stock.xchng
ASV un Jemena izvērtē iespējamos uzbrukuma mērķus starptautiskajai teroristu organizācijai "Al Qaeda" Jemenā pēc neveiksmīgā mēģinājuma uzspridzināt ASV pasažieru lidmašīnu, trešdien vēsta CNN ar atsauci uz divām augstu stāvošām ASV amatpersonām.

Amatpersonas norādīja, ka mērķi tiek izvērtēti tādēļ, lai spētu nodrošināt iespējamos variantus Baltajam namam, ja ASV prezidents Baraks Obama dos pavēli par atbildes triecienu. Turklāt jānoskaidro, vai šie mērķi ir tieši saistīti ar uzbrukumu lidmašīnai un tā plānošanu.

Šī ir daļa no jaunas slepenas vienošanās ar Jemenas valdību, kas paredz divu valstu sadarbību, taču ASV šajā gadījumā publiski neizpaudīs savu lomu izlūkošanas un ieroču nodrošināšanā, lai īstenotu uzbrukumus.

ASV uzskata, ka Jemenā atrodas vairāki simti "Al Qaeda" kaujinieku.

Jau vēstīts, ka 23 gadus vecais Nigērijas pilsonis Abdulls Faruhs Abdulmutallabs sestdien neilgi pirms nosēšanās mēģināja iedarbināt spridzekli lidmašīnā, kas atradās ceļā no Nīderlandes uz Detroitu ASV. Tomēr iecerētais sprādziens nenotika un lidmašīnas pasažieri un apkalpe aizdomās turēto sagūstīja. Incidentā smagi apdega pats spridzinātājs, bet daži pasažieri guva nelielas traumas cīņā ar viņu un cenšoties apdzēst liesmas.

Lidmašīnā atradās 278 pasažieri un 11 apkalpes locekļi.

Incidenta izmeklēšana notiek ASV, Nigērijā, Lielbritānijā un Nīderlandē. ASV un vairākas citas valstis ieviesušas pastiprinātu drošības kontroli lidostās. Piemēram, lidojumos no Kanādas uz ASV stundu pirms nosēšanās pasažieriem nebūs iespējams pārvietoties un lietot rokas bagāžu, savukārt citviet veic papildus drošības pārbaudes un ierobežo līdzņemamās bagāžas apjomu.

Pēc incidenta noskaidrojās, ka Abdulmutallabs ir bagātas Nigērijas baņķieru ģimenes atvase, un viņa tēvs jau iepriekš brīdinājis gan Nigērijas, gan ASV varas iestādes par sava dēla radikālajiem reliģiskajiem uzskatiem. Tomēr jaunais vīrietis netika iekļauts to personu sarakstā, kurām liegta ieceļošana ASV.

Abdulmutallabs atzinis, ka terora aktu mēģinājis veikt pēc "Al Qaeda" norādījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!