Foto: PantherMedia/Scanpix

Pasaulē lielākie gāzēto dzērienu ražotāji “The Coca Cola Company” un “PepsiCo” maina savu gāzēto dzērienu receptes, lai uz dzērienu pudelēm nebūtu jānorāda brīdinājums par risku saslimt ar vēzi, vēsta raidsabiedrība BBC.

Izmaiņas saistītas ar to, ka ASV Kalifornijas štats kancerogēno vielu sarakstā nesen iekļāvis 4-metilimidazolu, kuru izmanto par karameles krāsvielu dzērienos “Coca Cola” un “Pepsi Cola”.

Abas kompānijas uzstāj, ka jaunā recepte tiks izmantota visā ASV teritorijā un ka tā paaugstinās dzērienu ražošanas efektivitāti. Dzērienu ražotāji neuzskata, ka to produkti apdraud cilvēku veselību, tomēr nolēmuši mainīt recepti, lai uz produktiem nebūtu jāizvieto “zinātniski nepamatoti brīdinājumi”, aģentūrai AP pastāstīja “The Coca Cola Company” pārstāve Diāna Garca - Čarlante.

Zinātnisks pētījums ir pierādījis 4-metilimidazola saistību ar vēža slimību parādīšanos pelēm un žurkām. Tomēr neesot nekādi pierādījumi, ka šī viela apdraud cilvēku veselību, uzskata Amerikas Dzērienu ražotāju asociācija.

Lai uzņemtu tādu 4-metilimidazola devu, kādu pētījuma laikā saņēma žurkas un peles, cilvēkam esot jāizdzer tūkstotis “Coca Colas” vai “Pepsi Colas” bundžas, uzsver Amerikas Zāļu un pārtikas produktu kontroles pārvalde.

Eiropas Bezalkaholisko dzērienu ražotāju asociācija (UNESDA) piektdien izplatītā paziņojumā informē, ka karameļu krāsviela ir droša pārtikas sastāvdaļa, kas neapdraud cilvēka veselību.

“Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) ir apstiprinājusi karameļu krāsvielas drošību 2011. gada martā, balstoties uz plašu zinātniskās literatūras izpēti un pārbaudi. Ir konstatēts, ka 4-metilimidazola (4-MEI) klātbūtne karameļu krāsvielā neapdraud veselību,” teikts paziņojumā.

“4-MEI veidojas tādās pārtikas vielās kā karamele karsēšanas, grauzdēšanas un vārīšanas procesu laikā. Tā nelielos daudzumos ir sastopama daudzos ēdienos un dzērienos, piemēram, ceptos ēdienos, kafijā, maizē, sīrupos, sojas mērcē, kā arī dažu veidu alū,” skaidro UNESDA.

Kalifornijas štats 4-MEI iekļāvis kancerogēno vielu sarakstā bez zinātniskiem pētījumiem un pamatojuma par to, ka viela var izraisīt vēzi cilvēkos, teikts paziņojumā. UNESDA uzsver, ka ASV Nacionālā toksikoloģijas programma pētījuma par kancerogēnām vielām ziņojumā “pat neuzrāda iespējamību, ka 4-MEI varētu būt cilvēkiem kancerogēna viela”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!