Virsskaņas lidmašīnu "Concorde" izmantošana tiks izbeigta šā gada rudenī. "British Airways" (BA) šīs lidmašīnas pārtrauks izmantot oktobra beigās, bet "Air France" - no 1.novembra.
Lēmums pieņemts komerciālu apsvērumu rezultātā. Pēc traģiskās Parīzes aviokatastrofas 2000.gada jūlijā un sakarā ar globālo lejupslīdi avioindustrijā ievērojami krities biļešu pārdošanas apjoms un pēdējie reisi bijuši pustukši, jo uzņēmēji nelabprāt maksāja augstās biļešu cenas, bet lidmašīnu uzturēšanas izdevumi palielinājušies. Turklāt karš Irākā ir palielinājis degvielas cenas, līdz ar to arī sadārdzinājušās reisu izmaksas.

Abas aviosabiedrības ir vienīgās, kuras izmanto šīs virsskaņas lidmašīnas. "Air France" izmanto piecas, bet BA - septiņas.

Visticamāk, ka "Concorde" lidojumi tiks pārtraukti pēc vasaras sezonas beigām pēdējā oktobra nedēļā. Agrāk bija izskanējušas ziņas, ka "Concorde" lidmašīnu izmantošana varētu tikt pārtraukta 2007.gadā.

Ilgajās diskusijās starp BA un lidmašīnas ražotāju "Airbus" noskaidrots, ka nepieciešama intensīva tehniskās apkopes programma, lai "Concorde" lidmašīnas varētu turpināt lidojumus.

"BA ir nolēmusi, ka šādas investīcijas nav pamatojamas, ņemot vērā krītošos ienākumus, ko izraisa globālā lejupslīde," teikts kompānijas paziņojumā.

""Concorde" mums ir labi kalpojusi, un mēs esam ārkārtīgi lepni, ka esam izmantojuši šo brīnišķīgo un unikālo lidmašīnu pēdējos 27 gadus. Šīs ir beigas fantastiskam laikam pasaules aviācijā, bet "Concorde" pietuvināšana pensijai ir biznesa lēmums, kas pieņemts laikā, kad sarežģīti lēmumi ir jāpieņem visā aviolīnijā," norādīja BA vadītājs Rods Edingtons.

"Concorde" spēj pārvadāt 100 pasažierus un sasniegt ātrumu 2100 kilometri stundā, kas nozīmē, ka tā no Eiropas līdz Ņujorkai aizlido nepilnu 3,5 stundu laikā.

Pasaules vienīgās komerciālās virsskaņas lidmašīnas nākotne pirmo reizi tika apšaubīta pēc 2000.gada 25.jūlija avārijas, kad "Air France" lidmašīna "Concorde" nogāzās pie Parīzes un bojā gāja 113 cilvēki.

"Concorde" lidmašīnas uz vairākiem mēnešiem tika novietotas angāros un to izmantošana tika atsākta tikai pēc virknes papildu drošības pasākumu ieviešanas. Tomēr arī pēc lidojumu atsākšanas lidmašīnas skāra vairāki tehniskas dabas incidenti, par laimi, neprasot upurus.

"Concorde" lidmašīna pirmajā komerciālajā reisā devās 1976.gada 21.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!