Francijas gaļas pastētes un auksto gaļas produktu ražotājkompānija "Coudray", kuras produkcijā tika atklāta listeriozes baktērija, nedēļas nogalē sāka veikt fabrikas vispārēju dezinfekciju.
Fabriku slēdza piektdien pēc tam, kad 75 gadus vecs vīrietis un zīdainis, kurš inficēts jau pirms dzimšanas, nomira no listeriozes. Domājams, ka viņi inficējušies no kompānijas "Coudray" cūkgaļas pastētes.

Piektdien Francijā tika ziņots par vēl četriem inficēšanās gadījumiem, turklāt viens cilvēks atrodas komā.

Nedēļas laikraksts "Ouest - France Dimanche" svētdien ziņoja, ka kompānija "Coudray" par listeriozes problēmu zināja jau kopš novembra, kad tika paziņoti septembrī izdarīto neatkarīgo pārbaužu rezultāti.

Uzņēmuma direktors Olivjē Bozo sacīja, ka produkcijas ražošana "varētu atsākties, agrākais, otrdien vai ceturtdien", taču tas būs atkarīgs no administratīvo iestāžu atļaujas.

Bozo sacīja, ka dezinfekcija turpināsies un tiks pabeigta līdz otrdienas vakaram, un tai sekos vairāki vides testi, lai pārliecinātos, ka listeriozes baktēriju patiešām nav.

Francijas Lauksaimniecības ministrija uzskata, ka nav nekādu šaubu par to, ka infekcijas avots ir "Coudray" cūkgaļas pastēte, jo šīs baktērijas atbilda tām, ar kurām inficējušies upuri.

Ministrijas pārstāvji domā, ka kompānija varētu atsākt produkcijas ražošanu jau pēc dažām dienām, taču pastiprinātā uzraudzībā.

Francijas veselības uzraudzības iestādes, noraizējušās par listeriozes izplatību visā Eiropā, piektdien sacēla trauksmi, jo "Coudray" produkcija tiek izplatīta arī Beļģijā, Vācijā, Luksemburgā, Īrijā un Šveicē.

Francijas veselības uzraudzības dienesta vadītājs Lisjēns Abenems piektdien sacīja, ka cilvēkiem turpmākās astoņas nedēļas jābūt uzmanīgiem, jo tieši tik ilgs ir listeriozes infekcijas inkubācijas periods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!