Foto: AFP/Scanpix/LETA
Laikā, kad Rietumeiropā statistika apkopo veiksmīgo vakcinācijas kampaņu panākumus, Austrumeiropā situācija iezīmējas citāda – ar koronavīrusu inficēto un no Covid-19 mirušo skaits strauji aug, valstīs pārslogojot veselības nozari, vēsta "Politico".

Medijs secina, ka virknē valstu, kurās situācija šobrīd ir visskaudrākā iezīmējas vairākas līdzības. Vasarā noplaka vakcinācijas tempi, vairums ierobežojumu tika atcelti vai mīkstināti un bijusi manāma politiskā viļņošanās. Tas atzīmē, ka gluži kā Latvija, arī Rumānija slimnīcās atkal atbrīvojusi vietas īpaši Covid-19 pacientiem, turklāt Rumānija apturējusi visas nekritiskās operācijas.

Rezultātā eksperti vairākās valstīs aizvadītos mēnešus dēvē par zaudēto vasaru, kurā valdības acīmredzami negatavojās nākamajam Covid-19 vilnim, lai gan bija zināms, ka tāds būs. Medijs izceļ, ka īpaši skarba situācija ir Latvijā, Lietuvā, Rumānijā un Bulgārijā.

Tas, atsaucoties uz Europol" datiem, uzsver, ka trijās no tām - Latvijā, Rumānijā un Bulgārijā – ir arī izteikti zema sabiedrības ticība valdībai. Tas savukārt vājinājis vakcinācijas kampaņu pūliņus.

Turklāt visās trīs pieņemt atbildīgus lēmumus kavē politiskais aprēķins. Rumānijas valdība nupat ir kritusi, Bulgārijā kopš pavasara pie varas ir "valdība uz laiku", bet Latvijā vēlēšanas būs nākamgad. Savukārt Lietuvā, lai arī jaunas vēlēšanas nav gaidāmas, valdošie politiķi nevēlas pastiprināt ierobežojumus, īpaši pēc pieredzētajiem daudzskaitlīgajiem protestiem pret tiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!