Foto: AP/Scanpix/LETA
Ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits pasaulē ir pārsniedzis 5 miljonus, liecina ziņu aģentūras "Agence France Presse" (AFP) dati, kas apkopoti pēc oficiāliem avotiem. Tikmēr Klusā okeāna salu valsts Tonga, kur pirms dažām dienām tika reģistrēts pirmais Covid-19 gadījums, ir izsludinājusi mājsēdi valsts galvenajā salā Tongatapu.

Jaunais upuru skaits ir sasniegts apmēram četrus mēnešus pēc tam, kad šādu nāves gadījumu skaits bija pieaudzis līdz 4 miljoniem. Tas noticis par spīti tam, ka mirstība no Covid-19 samazinās, pateicoties vakcīnām, kuras jau saņēmuši vairāki miljardi cilvēku.

Jauno nāves gadījumu skaits vienā dienā pirmoreiz saruka zem 8000 oktobra sākumā, tomēr pasaulē vēl ir saglabājušies pandēmijas "melnie punkti".

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģionā, kas apvieno 52 valstis un teritorijas, ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits pārsvarā pieaug reģiona austrumos.

Krievijā jaunu Covid-19 gadījumu skaits un nāves gadījumu skaits sasniedz jaunus rekordus, un vidējais vienas dienas jauno nāves gadījumu skaits kopš 20. oktobra ir lielāks par 1000.

Oficiāli kopš pandēmijas sākuma Krievijā reģistrēti 8 554 192 Covid-19 gadījumi, bet no Covid-19 miruši 239 693 cilvēki. Tomēr atbilstoši Krievijas statistikas biroja "Rosstat" datiem kopējais Covid-19 upuru skaits Krievijā sasniedzis ap 450 000.

Pēc jauno nāves gadījumu skaita Eiropā Krievijai seko Ukraina un Rumānija, kur pēdējo septiņu dienu laikā ir bijuši vidēji 546 un 442 jauni nāves gadījumi dienā.

Vislielākais nāves gadījumu skaits kopš pandēmijas sākuma ir Latīņamerikas un Karību jūras reģionā - 1 521 193.

ASV pēdējo septiņu dienu laikā ir reģistrēti vidēji vairāk nekā 1400 jaunu nāves gadījumu dienā, kas ir par 15% mazāk nekā nedēļu iepriekš. Kopējais nāves gadījumu skaits ASV kopš pandēmijas sākuma ir 746 747, un tas ir lielākais pasaulē.

PVO lēš, ka reālais pandēmijas upuru skaits pasaulē var būt divas vai trīs reizes lielāks. Žurnāls "Economist" secinājis, ka Covid-19 prasījusi ap 17 miljonu cilvēku dzīvību.

Savukārt Tongā pēc pirmā pozitīvā gadījuma konstatēšanas Tongatapu salā, kur atrodas valsts galvaspilsēta Nukualofa, mājsēde sākas otrdien un ilgs vienu nedēļu, paziņoja premjerministrs Pohiva Tuionetoa.

Šis ierobežojums noteikts, lai "nodrošinātu mūsu tautas drošību un veselību (..) lai novērstu vai minimizētu Covid-19 izplatīšanos Tongas karalistē," premjers pirmdienas vakarā sacīja reportieriem.

Pirmais Covid-19 gadījums Tongā tika konstatēts pagājušonedēļ, kad vīrietim, kurš ieradās ar repatriācijas avioreisu no Jaunzēlandes pilsētas Kraistčērčas, tests bija pozitīvs.

Šis vīrietis, kurš bija pilnībā vakcinēts, un pārējie 214 cilvēki šajā reisā pēc nolaišanās ir atradušies izolācijā. Veselības ministrija paziņoja, ka Tongatapu salā nav konstatēta šīs slimības pārnešana.

Tonga, kas atrodas apmēram 1800 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Jaunzēlandes, līdz šim bija viena no nedaudzajām valstīm, kuras nav skārusi jaunā koronavīrusa pandēmija.

Tongā ir 106 000 iedzīvotāju, kas pārsvarā dzīvo Tongatapu salā, un tikai apmēram trešdaļa no viņiem ir saņēmuši abas Covid-19 vakcīnas devas.

Ziņa par pirmo Covid-19 gadījumu Tongā pamudināja tūkstošiem iedzīvotāju steigt vakcinēties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!