Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) vadītājs Tedross Adanoms otrdien paudis dziļu nožēlu par to, ka Ķīna joprojām nav atļāvusi valstī iebraukt starptautiskai ekspertu komandai ar mērķi pētīt jaunā koronavīrusa izcelsmi, vēsta telekanāls "Al Jazeera".

10 cilvēku komandai bija paredzēts sākt darbu jau janvāra sākumā. Tā ir daļa no sen gaidītas misijas pētīt agrākos Covid-19 gadījumus, par kuriem pirmo reizi ziņoja vairāk nekā pirms gada no Ķīnas pilsētas Uhaņas.

Adanoms prese konferencē Ženēvā atklāja, ka Ķīnas varasiestādes joprojām nav devušas pēdējās atļaujas, lai eksperti varētu ierasties Ķīnā un sākt darbu. Paužot nožēlu par situāciju, PVO vadītājs vienlaikus izteica cerību, ka tas ir vienkārši loģistisks vai birokrātisks jautājums, kas ātri tiks atrisināts.

Misijas vadītājs ir PVO galvenais eksperts jautājumos par dzīvnieku slimību pārvietošanos starp sugām, viņš Ķīnā viesojies jau jūlijā. Viena no vīrusa rašanās versijām izskata iespēju, ka slimība cilvēkiem pielipusi no dzīvniekiem.

Ķīna iepriekš ir noraidījusi kritiku par varasiestāžu rīcību, kad Uhaņā tika konstatēts pasaulē pirmais zināmais jaunā koronavīrusa uzliesmojums, kas pēc tam izplatījās pa visu pasauli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!