Foto: AFP/Scanpix/LETA

Jaunā koronavīrusa izraisītās slimības izplatība ir tik ātra, ka valstīm nekavējoties ir jāpieņem ierobežojoši mēri, nemaz negaidot inficēšanās gadījumu palielināšanos savās teritorijās, kad veselības aprūpes sistēma viena mirklī būs pārslogota, atsaucoties uz statistiskiem aprēķiniem, brīdina "Medium".

Ir nekavējoties jārīkojas, lai nenonāktu līdz situācijai, kad slimnieki jāgulda gaiteņos, kad veselības aprūpes darbinieki ir izsmelti un pārguruši, vai pat miruši. Lai viņiem nebūtu jāizlemj, kuriem no pacientiem dot skābekli, bet kuriem ļaut nomirt, raksta "Medium" autors Tomass Puejo.

Lai to novērstu, pēc iespējas vairāk cilvēkiem jāpaliek mājās jau no šī brīža, un līderu atbildība ir rīkoties, lai novērstu smagas sekas, uzsver autors. Ja kādam ir bail, ka viņa darbības uztvers par pārspīlētām un apsmies, ir jāatceras, ka pēc divām līdz četrām nedēļām, kad visa pasaule būs slēgta, cilvēki būt pateicīgi, ka savlaicīga rīcība ir glābusi dzīvības, iedrošina Puejo.

Analizējot slimības izplatību Ķīnā un Āzijā, autors norāda, ka valdības operē ar oficiālajiem datiem, kas nonākuši varasiestāžu rīcībā. Ņemot vērā slimības attīstības laiku, mirstību un citus datus, medijs modelē, ka viens nāves gadījums patiesībā nozīmē 800 reālus inficēšanās gadījumus.

Ja Vašingtonas štatā līdz šim ir 22 oficiāli nāves gadījumi, patiesais inficēto personu skaits sasniedz aptuveni 16 tūkstošus, lēš medijs. Taču, ņemot vērā, ka 19 nāves gadījumi bija no vienas kopienas, var pieņemt, ka izplatība nav bijusi tik plaša. Skaitot šos 19 gadījumus kā vienu, reālo inficēšanās gadījumu skaits joprojām ir aptuveni trīs tūkstoši.

Autors ar šo un citu valstu piemēriem pamato viedokli, ka koronavīruss jau ir klātesošs un strauji izplatās. Ņemot vērā Uhaņas pieredzi un ar aprēķiniem projicējot, kas notiks, kad reālie slimības gadījumi prasīs pirmās dzīvības, mirstības rādītājs izrādīsies divreiz lielāks nekā pašreiz aplēstie 3,8-4%. Tas būs 30 reizes nāvējošāk par gripu, lēš medijs.

Statistika liecina, ka 20% inficēšanās gadījumu ir nepieciešama hospitalizācija, 5% nepieciešama intensīva medicīniskā aprūpe un 1% ļoti intensīva aprūpe ar elpināšanas aparātu.

Uhaņā desmit dienu laikā tika uzceltas divas jaunas slimnīcas, bet ar visu to veselības aprūpes sistēma bija pārslogota, raksturo "Medium". Turklāt plaušu mākslīgās ventilēšanas sistēmas nepietiek visiem, daļai jāpaliek bez.

"Covid-19" izplatība ir sasniegusi pandēmijas apmērus un to nevar vienkārši likvidēt. Taču var mazināt tās ietekmi, skaidro autors.

Ja slimības izplatību izdosies samazināt, nebūs jāpārslogo veselības sistēma un slimnīcas labāk tiks galā ar esošajiem pacientiem, samazinot "Covid-19" mirstības līmeni. Ja to izdodas saglabāt pietiekami ilgi, var izdoties sagaidīt vakcīnas radīšanu, izskaužot riskus pavisam.

Galvenais veids, kā panākt slimības lēnāku izplatību, ir sociālā distancēšanās, cilvēkiem pēc iespējas vairāk un pēc iespējas ilgāk paliekot mājās, līdz slimības izplatība samazinās.

Pašlaik jau ir par vēlu daudziem epidēmijas novēršanas pasākumiem, atliek tikai slimības ierobežošana un samazināšana.

Tas nozīmē visu zināmo gadījumu izolāciju. Tāpat ir jāslēdz uzņēmumi, skolas, masu pasākumi. Jo ātrāk strikti pasākumi tiks ieviesti, jo vieglāk būs identificējami esošie gadījumi un mazāk cilvēki inficēsies, skaidro medijs.

Analizējot Ķīnas datus, vilcināšanās ieviest ierobežojumus par vienu dienu, palielina saslimstību par 40%. Kas, savukārt, noved pie lielākas mirstības un veselības aprūpes sistēmas noslogojuma.

"Katra diena ir no svara. Ja jūs atliekat lēmumu par vienu dienu, tie nav tikai varbūt daži papildu gadījumi. Jūsu kopienā, iespējams, jau tagad ir simtiem vai tūkstošiem gadījumu. Katru dienu, kurā nenotiek sociālā distancēšanās, inficēto skaits aug eksponenciāli," brīdina autors.

Ar "Medium" publikāciju un grafikiem var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!