Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Mongolijā tikai tagad vīrusa izplatība uzņēmusi lielāku vērienu, un mediķi saskaras ar pirmā pandēmijas viļņa saasinājumu, vēsta "The Diplomat".

Tikai 11. novembrī tika reģistrēts pirmais gadījums, kad inficētais vīrusu ieguvis Mongolijā. Reaģējot uz pirmo vietējo inficēšanās gadījumu, jau nākamajā dienā – 12. novembrī – Mongolijas Valsts Ārkārtas gadījumu komiteja ieviesa reģionālu komandantstundu un citus ierobežojumus uz piecām dienām, bet pēc tam nacionāla mēroga ierobežojumi ieviesti jau uz 19 dienām.

Līdz novembra vidum visi nedaudz vairāk nekā 300 gadījumi tika konstatēti valstī iebraukušajiem. Savukārt pēdējā mēneša laikā reģistrēto gadījumu skaits pārsniedzis 900 jeb vairāk nekā dubultojies, vietēji inficēto skaitam pārsniedzot iebraukušo inficēto skaitu. Līdz šim joprojām valstī nav bijis neviena mirušā no vīrusa izraisītās slimības Covid-19.

Mongolijā aicinājums valkāt maskas tika izsludināts jau 25. janvārī, kā arī tūlītēji slēgtas robežas, kas sākotnēji palīdzēja izvairīties no pandēmijas ienākšanas 3,3 miljonu apdzīvotajā valstī. Pēc vairāk nekā 10 mēnešu piesardzības iedzīvotāji un arī amatpersonas attiecībā uz ierobežojumu ņemšanu vērā pamazām atslābuši.

Lai gan sākotnēji konataktpersonas izdevies veiksmīgi apzināt, cilvēki aizvien biežāk pārkāpuši karantīnu, tostarp kādā viesnīcā, kurā izvietoti karantīnas ievērotāji, darbinieki sistemātiski pārkāpusi izolēšanās noteikumus. Problēmas rada arī milzīgi neregulētās robežlīnijas ar Krieviju posmi, jo par spīti formālai robežu slēgšanai jau martā, Mongolijas iedzīvotāji turpināja to šķērsot. Savukārt lielākais avots izrādījies dzelzceļa līnija, kas caur Mongoliju savieno Krieviju ar Ķīnu. vairums valstī saslimušo ir dzelzceļa tīkla darbinieki un viņu ģimeņu locekļi.

Šobrīd komandantstunda un stingri ierobežojumi, kā arī aicinājums mājas pamest tikai, lai dotos uz veikalu pēc pārtikas, ir kārtējo reizi pagarināti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!