Foto: AFP/Scanpix/LETA
Vācijā ir salīdzinoši mazs letālo Covid-19 saslimšanu skaits, kam viens no galvenajiem iemesliem ir liels slimnīcu un tajās esošo gultasvietu skaits, raksta "Financial Times". Medijs atzīmē, ka gadiem ilgi līdz pat pandēmijai politiķi un veselības sektora ekonomisti šo izšķērdību rosinājuši radikāli samazināt.

Vācijā uz aptuveni 83 miljoniem iedzīvotāju slimnīcās kopumā ir 497 000 gultu, kamēr, piemēram, Lielbritānijā, kurā ir nepilni 67 miljoni iedzīvotāju, ir tikai 101 255 gultasvietu. Attiecīgi Vācijā ir viena gulta uz aptuveni 170 iedzīvotājiem, bet Lielbritānijā – uz 660 cilvēkiem.

Turklāt, lai gan Vācijā pastāv trīs līmeņu slimnīcas – "lielās", vispārējās, kā arī pirmās palīdzības sniegšanas klīnikas, intensīvās aprūpes nodaļas atrodas visās. Kopš krīzes sākuma Vācija tās intensīvās terapijas gultu skaitu palielinājusi no 28 000 līdz 40 000, sagaidot lielu saslimušo skaita pieaugumu.

"Pretēji Spānijai, Francijai un Itālijai mums ir ļoti liels slimnīcu un to gultasvietu blīvums, kas tagad krīzes laikā ir izrādījusies liela priekšrocība. Ironiski, ka tas ir tas, par ko mēs iepriekš tikām kritizēti," medijam atklājis Vācijas Intensīvās un ārkārtas medicīniskās palīdzības starpdisciplinārās asociācijas vadītājs Ūve Jansenss.

Vēl pērn domnīcas "Bertelsmann Foundation" pētījumā tika secināts, ka Vācijā slimnīcu skaits būtu jāsamazina no aptuveni 1400 līdz nepilniem sešiem simtiem. Pēc pētījuma autoru ieskatiem tas "uzlabotu pacientu aprūpi un risinātu ārstu un māsu trūkumu".

Tagad Vācijas slimnīcu federācijas vadītājs Geralds Gass atzīmē, ka vīruss ir mainījis skatpunktu un turpmāk diskusija ritēs citādā gultnē. "Tas, ka mūsu spējas ir sadalītas plašā [ģeogrāfiskā] teritorijā, bijis ārkārtīgi nozīmīgi un ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc situācija Vācijā ir caurmērā mierīga," viņš skaidrojis "Financial Times"

Lielais medicīnas iestāžu skaits Vācijai arī ļauj īstenot ap 100 000 koronavīrusa testu dienā, nodrošināt vairāk brīvu rezerves intensīvās aprūpes gultu nekā Lielbritānijā intensīvās aprūpes gultu vispār ir.

Vācijā arī kopējais pieejamo plaušu ventilatoru skaits no 20 000 palielināts par vēl 10 000, kas līdz šim pat ļāva tai ievest pacientus no, piemēram, pandēmijas smagi skartās Itālijas, kur veselības aprūpes sistēma ar straujo saslimušo skaitu nespēja tikt galā.

Līdz otrdienai Vācijā fiksēti 130 214 inficētie ar jaunā koronavīrusu, no kuriem vīrusa izraisītās slimības Covid-19 dēļ miruši 3203 jeb nedaudz vairāk nekā 2%. Salīdzinājumam, Itālijā mirstības īpatsvars ir ap 13%, bet Spānijā – ap 10%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!