Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apsolījis atcelt jebkurus pandēmijas dēļ noteiktos ierobežojumus valstī tiem, kuri vakcinēsies pret Covid-19 vai ir pārslimojuši šo kaiti, vēsta aģentūra UNIAN.

Prezidents ar šādu paziņojumu nāca klajā pirmdien, 8. februārī, notiekošā forumā "Ukraina 30. Koronavīruss: izaicinājumi un atbildes".

"Mēs kā valsts atcelsim jebkurus aizliegumus, sevišķi ļaudīm, kuri vakcinēsies vai ir pārslimojuši Covid-19. Un tas ir pareizi. Jo mēs nevaram nemitīgi būt saspringtā ierobežojumu formātā," teica Zelenskis.

Prezidents arī solīja pats vakcinēties, lai ar savu piemēru parādītu, ka vakcinācija ir svarīga, droša un nepieciešama.

Ukrainā vakcināciju pret Covid-19 plāno sākt februāra vidū. Decembra beigās Kijeva parakstīja vienošanos par vakcīnu piegādi ar Ķīnas ražotāju "Sinovac".

Janvāra beigās Ukrainas veselības ministrija paziņoja, ka saņems arī "Pfizer/BioNTech" vakcīnas globālās palīdzības iniciatīvas "Covax" ietvaros. Līdz šim apstiprināts, ka Ukraina saņems 117 tūkstošus devu.

Tāpat sākot no februāra vidus gaidāmas "AstraZeneca" vakcīnu piegādes – runa ir par 2,2 līdz 3,7 miljoniem devu.

5. februārī Veselības ministrija paziņoja, ka Ukraina saņēmusi apstiprinājumu par kopumā 12 miljonu devu piegādēm no "AstraZeneca" un "Novavax".

Imunizācijas plāns 2021. un 2022. gadam paredz vakcinēt ne mazāk par 50% iedzīvotāju. Primāri tiks vakcinēti mediķi, sirmgalvji un smagi slimi cilvēki.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem Ukrainā konstatēti 1,24 miljoni Covid-19 gadījumu, bet 23 644 slimnieki miruši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!