Foto: AP/Scanpix/LETA

Aiovas štatā pirmdien notikušajās Demokrātu partijas priekšvēlēšanās līderpozīcijas iegūto skaitu ziņā saglabā mēreni noskaņotais pretendents uz partijas nomināciju ASV prezidenta vēlēšanām Pīts Būtidžedžs, atstājot otrajā vietā galēji kreiso senatoru Bērniju Sandersu, liecina daļējie rezultāti pēc balsu saskaitīšanas 92% balsošanas iecirkņu.

Saskaņā ar šiem rezultātiem 38 gadus vecais Būtidžedžs ieguvis 26,5% balsu, bet Sanderss - 25,6%.

Cita kreiso radikāļu jeb tā dēvēto progresīvo pārstāve senatore Elizabete Vorena ir trešajā vietā ar 18,3% balsu.

Mēreno demokrātu pārstāvis Džo Baidens, kas līdz šim valsts mērogā aptaujās bijis vadībā, noslīdējis līdz ceturtajai vietai ar 15,9% balsu.

Mērenā senatore Eimija Klobušāra palikusi piektajā vietā ar 12,1% balsu. Pārējie pretendenti ieguvuši ne vairāk par 1% balsu katrs.

Priekšvēlēšanas Aiovā tika organizētas kā vēlētāju sapulces, nevis kā tradicionālas vēlēšanas pie balsošanas urnām.

Pirmo rezultātu paziņošana otrdien aizkavējās "kvalitātes pārbaužu dēļ". Pretendentiem gaidot rezultātus Aiovā, aizkavējās viņu došanās tālāk uz Ņūhempšīru, kur paredzētas nākamās Demokrātu partijas priekšvēlēšanas.

Aiovas demokrātu partija bija pavēstījusi, ka nevar paziņot rezultātus sakarā ar problēmām ar lietotni, kas izmantota nodoto balsu apkopošanā. Kā teikts partijas paziņojumā, lietotne datus vākusi precīzi, taču sniedz tikai daļējus rezultātus.

Priekšvēlēšanas Aiovā ir svarīgas tāpēc, ka tās atstās ietekmi uz pretendentu tālāko kampaņu pirms priekšvēlēšanām vairāk apdzīvotajos štatos, kur norisināsies cīņa par ievērojami lielāku Demokrātu partijas nacionālā kongresa delegātu skaitu, kuriem jūlijā būs oficiāli jāizvirza savs kandidāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!