Foto: AP/Scanpix/LETA

Irānas Aizbildņu padome dalībai nākamajā mēnesī paredzētajās prezidenta vēlēšanās ir apstiprinājusi septiņus kandidātus, savukārt vairāki prominenti šī amata tīkotāji atļauju nav saņēmuši, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Aizbildņu padome ir institūcija, kuras 12 pārstāvjus neievēl tauta. Tā lielā mēra ir pakļauta valsts Augstākajam līderim un tieši šai institūcijai ir pēdējais vārds prezidenta amata kandidātu atsijāšanas procesā.

Par galveno favorītu uzskata Ebrahimu Raisi (attēlā) - līdzšinējo valsts tieslietu vadītāju. Raisi ir garīdznieks, kuram ir cieša saikne ar Irānas Augstāko līderi ajatollu Ali Hamenei.

Pašreizējā Irānas prezidenta Hasana Ruhani viceprezidents Ešaks Jahangiri un bijušais parlamenta spīkers Ali Larijani nav saņēmuši atļauju piedalīties 18. jūnijā paredzētajās vēlēšanās.

Hasans Ruhani 2017. gada prezidenta vēlēšanās pārspēja Raisi.

Aizvadīto gadu laikā par galvenajiem izaicinājumiem Irānas sociālpolitiskajās norisēs kļuvuši jautājumi, kas saistīti ar valsts ekonomiku un 2015. gadā parakstīto kodolvienošanos.

ASV eksprezidents Donalds Tramps 2018. gadā paziņoja par Vašingtonas izstāšanos no līguma, kas paredzēja ierobežojumus Islāma Republikas kodolprogrammai apmaiņā pret ekonomisko sankciju atcelšanu. Tramps atjaunoja sankcijas pret Teherānu un tās atstājušas vērā ņemamu iespaidu uz Irānas ekonomiku.

Pašreizējais ASV prezidents Džo Baidens paudis gatavību atgriezties pie kodollīguma, ja Irāna atkal sāks ievērot tajā noteiktās saistības. Šobrīd nav skaidrs, vai un kad Vašingtona varētu atjaunot dalību vienošanās ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!