Eiropas Savienības (ES) lēmuma par paplašināšanos novilcināšana var aizkavēt šo paplašināšanos uz ilgu laiku un izraisīt tālejošas sekas Austrumeiropā, pirmdien brīdināja ES prezidējošā valsts Dānija.
Dānijas premjerministrs Anderss Fo Rasmusens uzsvēra, ka ir svarīgi, lai ES valstis turētos pie laika grafika un Kopenhāgenas samitā decembrī pieņemtu galīgu lēmumu par bloka vēsturisko paplašināšanos austrumu virzienā.

ES Komisija pagājušajā nedēļā paziņoja, ka iestāties savienībā 2004.gadā ir gatavas 10 valstis, bet galīgais lēmums jāpieņem ES dalībvalstīm. ES pašlaik ir 15 dalībvalstis, un šī paplašināšanās būtu lielākā ES vēsturē.

"Mani satrauc, ka pat neliela lēmuma novilcināšana par paplašināšanos var izraisīt paplašināšanas atlikšanu uz ilgu laiku," sacīja Rasmusens preses konferencē Madridē pēc sarunām ar Spānijas premjerministru Hosē Mariju Asnaru. "Mums ir jāizmanto šī vēsturiskā iespēja atkal apvienot Eiropu," piebilda Rasmusens.

Dānijas premjers apmeklē ES valstu galvaspilsētas, gatavojoties 24. un 25.oktobra samitam Briselē.

Ja ES decembrī paziņotu kandidātvalstīm, ka nav gatava tās uzņemt, tad "es varu iztēloties, kādas negatīvas sekas tas var izraisīt Austrumeiropā un Centrāleiropā ekonomiskā un politiskā ziņā", sacīja Rasmusens.

Viņš atzina, ka lēmuma pieņemšanai ir vairāki šķēršļi, to skaitā domstarpības par budžetu un lauksaimniecību, sašķeltās Kipras problēma, un šo sestdien paredzētais Īrijas referendums par Nicas līgumu. Rasmusens brīdināja, ka ES var saskarties ar "neprognozējamu un bezprecedenta krīzi", ja Īrijas vēlētāji vēlreiz noraidītu Nicas līgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!