Dānijā nākamā gada jūnijā notiks referendums, kurā tautai būs jālemj, vai Dānijas karaļa vai karalienes pirmdzimtais var mantot troni neatkarīgi no dzimuma, pirmdien paziņoja Dānijas premjerministrs Anderss Fo Rasmusens.
Saskaņā ar Dānijas konstitūciju šobrīd princese var kļūt par karalieni tikai tādā gadījumā, ja karaļpārim nav neviena vīriešu kārtas pēcnācēja.

"Tas ir līdztiesības jautājums," teica Rasmusens.

Referendums notiks nākamā gada 7. jūnijā, reizē ar Eiropas Savienības (ES) parlamenta vēlēšanām.

1953. gadā konstitūcijā tika veikti grozījumi, kas karaļa troņa mantošanas tiesības piešķīra arī meitām. Tādējādi 1972. gadā Margrēte II kļuva par pirmo sievieti, kas kāpa Dānijas tronī pēc pirmās Margrētes valdīšanas no 1375. līdz 1412. gadam.

68 gadus vecā karaliene sabiedrībā ir ļoti iemīļota. Margrēte II ir slavena savu mākslinieces dotību dēļ, un kopš 80.gadiem viņa ir aktīvi pievērsusies zīmēšanai, gleznošanai, bērnu grāmatu ilustrēšanai, kā arī dekorāciju un tērpu dizaina veidošanai teātra un televīzijas uzvedumiem.

Tomēr tuvākajā laikā Dānijas tronī, domājams, neviena cita sieviete nekāps, jo nākamie karaļtroņa mantinieki ir 40 gadus vecais kroņprincis Frederiks un viņa dēls princis Kristians.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!