Foto: Reuters/Scanpix

Pēc garām politiķu diskusijām par to, kuram no astoņiem Dānijas karalienes Margrētes II mazbērniem pienākas ikgadējā alga no nodokļu maksātāju finansējuma, karaļnams paziņojis, ka sagaida, ka algu kā troņmantnieks vienīgais saņems kroņprinča Frederika dēls Kristians, vēstīja portāls "The Local".

"Netiek gaidīts un nekad netika gaidīts, ka kāds cits, izņemot princi Kristianu, saņems algu, kad pienāks laiks," raidsabiedrībai DR sacīja Dānijas karaļnama komunikācijas direktore Lēne Ballebija.

Ar tādu paziņojumu Dānijas karaļnams apliecina gatavību atgriezties pie tradicionālajiem finansējuma nosacījumiem.

No 1849. līdz 1995. gadam tikai troņmantnieki, to laulātie un atraitņi saņēma finansiālu valsts atbalstu. Šos noteikumus mainīja, kad karalienes jaunākais dēls princis Joahims apprecēja savu tagad jau bijušo sievu Aleksandru, un viņi tika iekļauti tajā karaliskās ģimenes daļā, kas saņem valsts finansējumu.

Diskusijas par valsts finansējumu karaliskajai ģimenei saasinājušās pirms Joahima vecākā dēla Nikolaja dzimšanas dienas, pēc kuras viņam būtu tiesības saņemt algu no nodokļu maksātājiem.

Tomēr tagad karaļnams pats ir izbeidzis šīs diskusijas, paziņojot, ka nodokļu maksātāju finansējumu pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas saņems vienīgi 2005. gada 15. oktobrī dzimušais Kristians, bet abām viņa jaunākajām māsām un brālim, kā arī četriem prinča Joahima bērniem pēc pilngadības sasniegšanas būs pašiem jānopelna iztika.

Nesen veiktā aptaujā secināts, ka 70% Dānijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka prinča Joahima četriem bērniem nevajadzētu saņemt algu no valsts budžeta. Vēstures profesors Larss Hovbake Sersensens norādīja, ka karaļnama iesaiste politiska jautājuma risināšanā ir neierasta, tomēr, ņemot vērā aptaujas rezultātus, šķiet, ka karaļnams ir izvēlējies to atrisināt sabiedrībai pieņemamā veidā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!