Dānijas dzimumu līdztiesības ministre Lote Bundsgārda aicinājusi izsniegt pagaidu uzturēšanās atļaujas sievietēm, kuras Dānijā nelegāli ieveduši prostitūtu kontrabandisti.
Starptautiskā "mūsdienu verdzībai" veltītajā konferencē Dānijā ministre sacīja, ka cilvēku tirdzniecības upurus ir jāaizsargā pret tālāku ekspluatāciju viņu pašu valstīs, kas galvenokārt atrodas Austrumeiropā.

Ar šādu aicinājumu Bundsgārda nāca klajā konferencē, kurā bija pulcējušies 130 politiķi, speciālisti, juristi un policijas amatpersonas no Austrumeiropas valstīm - Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Polijas un Krievijas -, kā arī ziemeļvalstīm un ASV.

Tiek lēsts, ka ik gadus visā pasaulē kontrabandisti nelegāli pārvadā līdz pat diviem miljoniem cilvēku, no kuriem 50 000 tiek nogādāti ASV, teica ASV vēstnieks Dānijā Ričards N.Svets.

"Dānijai un Skandināvijas valstīm visbiedējošākais ir fakts, ka lielākā daļa šo sieviešu nāk no paša Baltijas jūras reģiona, kā arī no austrumu un Centrāleiropas, tai skaitā vairākām ES kandidātvalstīm," norādīja ASV diplomāts. "Sieviešu kontrabanda patlaban tiek uzskatīta par trešo lielāko organizētās noziedzības ienākumu avotu tūlīt aiz narkotikām un ieročiem, kas nes miljardiem dolāru lielu peļņu."

Dānijas dzimumu līdztiesības ministre sieviešu un bērnu tirdzniecību nodēvēja par "mūsu laiku verdzību".

"Demokrātiskā sabiedrībā mēs nevaram pieņemt, ka sievietes un bērni tiek pārvērsti par precēm, lai apmierinātu citu seksuālās tieksmes," uzsvēra ministre.

Bundsgārda uzskata, ka Dānijai jāpastiprina cīņa pret cilvēku kontrabandu un jāizveido starpministriju komisija, lai izpētītu, kā Dānijas likumdošana varētu aizsargāt šīs sievietes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!